Svijet
0

Bush upozorio Sjevernu Koreju na "teške posljedice"

FENA
Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u srijedu kako će Sjedinjene Države spriječiti Sjevernu Koreju da prebacuje nuklearno oružje Iranu ili Al-Qaidi i da će se komunistički režim suočiti s "teškim posljedicama".

Bush je odbio pojasniti kako će SAD izvesti tu akciju odmazde. "Oni se moraju smatrati odgovornima", izjavio je američki predsjednik u intervjuu za ABC News.

U svjetlu sjevernokorejske nuklearne probe 9. oktobra, Bush je upozorio kako bi se svaki transfer nuklearnog materijala iz Sjeverne Koreje u bilo koji dio svijeta smatrao ozbiljnom prijetnjom Sjedinjenim Državama.

On je ranije koristio termin "ozbiljna prijetnja" u vezi s bivšim iračkim liderom Saddamom Husseinom čija je vlada svrgnuta u ratu pod američkim vodstvom 2003. godine, prenosi AP.

"I ukoliko dobijemo obavještajne podatke o transferu nuklearnog oružja, zaustavili bismo taj transfer i suprotstavili se brodovima ili avionima onima koji taj materijal nekome dostavljaju", izjavio je Bush.

"Upitan kakva će to odmazda biti, Bush nije bio konkretan. "Znate, samo ću reći to će biti teške posljedice."

"Predsjednik Sjeverne Koreje mora znati da će se smatrati odgovornim. Upravo kao što se treba smatrati odgovornim za obavljanje probe", kazao je Bush.

Sjedinjene Države u više navrata su tvrdile da ne namjeravaju napasti Sjever. Bushova administracija, međutim, također je odbijala kazati da je svaka vojna opcija izvan stola.