Svijet
0

Bush ulazi u teških posljednjih 18 mjeseci svog mandata

FENA
Provjerite kalendar koji pokazuje da vrijeme brzo ističe za predsjednika Busha. Osamnaest mjeseci od danas novi predsjednik će položiti zakletvu.

"Svaki dan smo svjesni tog razmeđa", kaže Joel Kaplan, zamjenik šefa osoblja Bijele kuiće.

On, međutim, kaže kako je to "podsjetnik kako imamo mnogo posla uraditi za zemlju za to vrijeme".

U intervjuu za CBS u svom uredu u Zapadnom krilu, Kaplan je izjavio kako Bush "ima još ambiciozan političkii program" koji nastoji provesti.

Rat u Iraku je vrhunski prioritet, ali "nas on ne zaustavlja od istovremenog usmjeravanja ka veoma bitnim prioritetima kao što su energetika i zdravstvena zaštita", kaže Kaplan.

Predsjednik se još nada da će se usvojiti zakoni kojima se smanjuje američka potrošnja benzina za 20 posto u desetogodišnjem periodu i da će troškove zdravstvene zaštite smanjiti na maksimalno 15.000 dolara godišnje.

Drugi mandat, međutim, nije zahvalan za Busha. Uprkos tvrdnjama kako je reizborom stekao politički kapital koji se može trošiti, njegovi napori da se usvoje reforeme zakona o socijalnoj zaštiti i imigraciji završili su neuspjehom.

Konačna godina i po Bushovog predsjednikovanja također nudi perspektivu novih istraga i zahtijeva za opozivom od demokrata u Kongresu.

Administracija se, međutim, nada da neće biti sputana njima.

Kaplan ima pravo da se nada, ali izgleda da se Bijela kuća kreće ka velikom obračunu s Kongresom oko predsjednikovog polaganja prava na izvršne privilegije. To bi moglo završiti i na Vrhovnom sudu.

Pored toga, predizborna kampanja za predsjedničke izbore u 2008. dobro je poodmakla, a rejting predsjednika rekordno je nizak.

"Ne mislim da će to uticati na bilo koji način na ono što predsjednik radi u korist američkog naroda. Mi ćemo se držati toga svakog dana, radeći na tim pitanjima i sarađujući s Kongresom", izjavio je Kaplan.