Svijet
0

Bush u Tanzaniji: SAD osigurao 698 miliona dolara pomoći

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush i tanzanijski predsjednik Jakaya Kikwete potpisali su u nedjelju u Dar es Salaamu sporazum kojim se predviđa financsijska pomoć SAD-a Tanzaniji u iznosu od 698 miliona dolara koja će se toj zemlji isplaćivati tokom predstojećeg petogodišnjeg razdoblja.

Sporazum je dio programa borbe protiv siromaštva i promicanja ekonomskog napretka. Njime će se realizirati investicije u gospodarske sektore poput transporta, energetike i opskrbe vodom.

Sporazum treba omogućiti i poboljšanje opće infrastrukture u Tanzaniji, čije iznimno loše stanje predstavlja veliku prepreku u razvoju zemlje, komentirao je nakon potpisivanja dokumenta predsjednik Kikwete, prenosi France Presse.

Američki predsjednik je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao kako se nada da je "takva inicijativa dio napora" koji će doprinijeti razvoju Tanzanije.

Bush je tokom posjete Tanzaniji kazao da ne želi određivati kako će se riješiti kriza u susjednoj Keniji, već pomoći u posredovanju bivšem UN-vom glavnom tajniku Kofiju Annanu.

Također je rekao kako su on i državna tajnica Condoleezza Rice razgovarali s tanzanijskim predsjednikom o tome "na koji način najbolje pomoći u spomenutom procesu".

Objasnio je da su "ocijenili kako ne bi trebalo diktirati na koji način provoditi proces, već razmisliti o tome na koji bi način Amerika mogla pomoći da se on pokrene", prenio je Reuters.

Tokom prvog dana boravka na afričkom kontinentu, u subotu, kada je posjetio Benin, Bush se osim za kenijsko pitanje zauzeo i za snažniju aktivnost UN-ovih snaga u sudanskoj pokrajini Darfuru.

Za šestodnevne turneje po Africi George W. Bush posjetit će pet afričkih država i jasno istaknuti podršku SAD-a razvoju zdravstva, obrazovanja i demokratije na tome najsiromašnijem kontinentu.

Nakon Tanzanije, prenosi Hina, američki predsjednik posjetit će Ruandu, Ganu i Liberiju.