Svijet
0

Bush u pozitivnom tonu okončao posjetu Evropi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik SAD-a George W. Bush okončao je u ponedjeljak svoju jednosedmičnu posjetu Evropi u Sjevernoj Irskoj, gdje je zajedno s britanskim premijerom Gordonom Brownom u Belfastu pozdravio napredak postignut u mirovnom procesu i pomirenju između katolika i protestanata u toj britanskoj pokrajini.

Prije toga je Bush je u Londonu dobio podršku za svoja dva zahtjeva – za više britanskih vojnika u Afganistanu i veći pritisak na Iran, javlja dopisnica Glasa Amerike.

Bushova oproštajna posjeta Evropi završila je u pozitivnom tonu za Bijelu kuću.

Na zajedničkoj pres-konferenciji s američkim predsjednikom nakon razgovora u Londonu britanski premijer Gordon Brown je izjavio da će njegova vlada zamrznuti imovinu najveće iranske banke u Britaniji i upozorio Teheran da mu prijete još strože sankcije ako odbije obustaviti program obogaćivanja urana.

Premijer Brown je također najavio da će uputiti dodatni broj britanskih vojnika u Afganistan.

Predsjednik Bush je pozdravio ove vijesti, rekavši da se Gordon Brown ponaša u skladu sa svojim obvezama, usprkos pritisku britanske javnosti da povuče britanske snage iz Iraka.

"Ostavio je u Iraku veći broj vojnika negoli se ranije predviđalo. Kao i ja, mi ćemo donositi naše odluke na temelju situacije na terenu, preporukama naših zapovjednika, bez umjetnih vremenskih okvira koje postavlja politika", kazao je Bush.

Na konferenciji za novinare dva čelnika su zajednički osudila vladu Zimbabvea, izražavajući zabrinutost ishodom nadolazećeg drugog kruga predsjedničkih izbora.

Inače, Belfast je bio posljednja stanica posljednje posjete predsjednika Busha Evropi tokom koje je još posjetio Sloveniju, Francusku, Njemačku i Italiju.