Svijet
0

Bush u ponedjeljak počinje jednosedmičnu posjetu Evropi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak počinje jednosedmičnu posjetu Evropi, u sklopu koje će u Ljubljani sudjelovati na godišnjem samitu EU-SAD, a imat će i bilateralne posjete Njemačkoj, Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Bush će se u Vatikanu sastati s papom Benediktom XVI, a posjetit će i Sjevernu Irsku.

Američka prva dama Laura Bush, koja je u nedjelju posjetila Afganistan, suprugu će se pridružiti u ponedjeljak u Ljubljani.

Oproštajna evropska turneja Georgea W. Busha, čijeg će nasljednika Amerikanci birati za pet mjeseci, posvećena je "jačanju transatlantskog partnerstva i trajnog prijateljstva zasnovanog na zajedničkim demokratskim vrijednostima", kako je najavila Bijela kuća.

"Predsjednik će na samitu EU-SAD i na bilateralnim postajama puta, ohrabriti Evropu da surađuje s SAD-om u nizu globalnih izazova. Na samitu će tražiti jačanje transatlantskog partnerstva koje promiče demokraciju, bori se protiv terorizma, sprečava širenje nuklearnog oružja i aktivno se okreće globalnim promjenama i globalnoj trgovini", rekao je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Steven Hadley o evropskoj turneji.

Bushova posjeta poklapa se sa 60. godišnjicom Marshallova plana i berlinskog zračnog mosta.

"Posjeta će osvijetliti povijesnu ulogu SAD-a u potpori tranziciji podijeljene i gospodarski osiromašene Europe nakon II. Svjetskog rata u prosperitetnu Evropu koja je sve cjelovitija, slobodna i u miru", rekao je Hadley.

Predsjednik Bush razgovarat će s evropskim čelnicima o tome kako najbolje spriječiti Iran da se domogne nuklearnog oružja, o multilateralnim i unilateralnim diplomatskim naporima, uključujući i nametanje oštrijih sankcija Iranu, kao i o novom prijedlogu tzv. EU3+3.

Na brifingu o Bushovu putu u Europu, Hadley je najavio da će na dnevnom redu razgovora predsjednika SAD-a s evropskim domaćinima biti i "podrška demokraciji u Libanonu (...) napretku izraelsko-palestinskog mirovnog procesa i jačanju palestinskog sektora sigurnosti i gospodarskog razvoja".

Kao teme Bushovih evropskih razgovora Hadley je najavio i "ohrabrivanje demokratske Srbije da krene putem evropske matice, kao i potporu neovisnom, multietničkom i demokratskom Kosovu" te podršku gruzijskom predsjedniku Mihailu Saakašviliju i njegovim mirovnim inicijativama u Abhaziji.

Čelnici će govoriti i o suradnji na učvršćenju demokracija u Afganistanu i Iraku, "borbi protiv zajedničkih neprijatelja i promicanju zajedničkih interesa u regiji", rekao je Hadley, javila je Hina.

Također će se raspravljati o trima važnim temama koje će biti na dnevnom redu julskog samita skupine najrazvijenijih zemalja G-8 u Japanu - angažiranju najvećih gospodarstava u borbi protiv klimatskih promjena, svjetskoj krizi s cijenama hrane i dovršetku kruga globalnih trgovinskih pregovora iz Dohe.

„Ne mislim da ćemo vidjeti neka dramatična saopćenja s ovog puta", rekao je Hadley i dodao kako je cilj da se ostvare pomaci na nekim od navedenih pitanja.