{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush u ponedjeljak počinje jednosedmičnu posjetu Evropi

F
9.6.2008. u 12:19
0
0
Bush u ponedjeljak počinje jednosedmičnu posjetu Evropi
0
Bush u ponedjeljak počinje jednosedmičnu posjetu Evropi
Foto: AP
Američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak počinje jednosedmičnu posjetu Evropi, u sklopu koje će u Ljubljani sudjelovati na godišnjem samitu EU-SAD, a imat će i bilateralne posjete Njemačkoj, Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji.
Bush će se u Vatikanu sastati s papom Benediktom XVI, a posjetit će i Sjevernu Irsku.

Američka prva dama Laura Bush, koja je u nedjelju posjetila Afganistan, suprugu će se pridružiti u ponedjeljak u Ljubljani.

Oproštajna evropska turneja Georgea W. Busha, čijeg će nasljednika Amerikanci birati za pet mjeseci, posvećena je "jačanju transatlantskog partnerstva i trajnog prijateljstva zasnovanog na zajedničkim demokratskim vrijednostima", kako je najavila Bijela kuća.

"Predsjednik će na samitu EU-SAD i na bilateralnim postajama puta, ohrabriti Evropu da surađuje s SAD-om u nizu globalnih izazova. Na samitu će tražiti jačanje transatlantskog partnerstva koje promiče demokraciju, bori se protiv terorizma, sprečava širenje nuklearnog oružja i aktivno se okreće globalnim promjenama i globalnoj trgovini", rekao je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Steven Hadley o evropskoj turneji.

Bushova posjeta poklapa se sa 60. godišnjicom Marshallova plana i berlinskog zračnog mosta.

"Posjeta će osvijetliti povijesnu ulogu SAD-a u potpori tranziciji podijeljene i gospodarski osiromašene Europe nakon II. Svjetskog rata u prosperitetnu Evropu koja je sve cjelovitija, slobodna i u miru", rekao je Hadley.

Predsjednik Bush razgovarat će s evropskim čelnicima o tome kako najbolje spriječiti Iran da se domogne nuklearnog oružja, o multilateralnim i unilateralnim diplomatskim naporima, uključujući i nametanje oštrijih sankcija Iranu, kao i o novom prijedlogu tzv. EU3+3.

Na brifingu o Bushovu putu u Europu, Hadley je najavio da će na dnevnom redu razgovora predsjednika SAD-a s evropskim domaćinima biti i "podrška demokraciji u Libanonu (...) napretku izraelsko-palestinskog mirovnog procesa i jačanju palestinskog sektora sigurnosti i gospodarskog razvoja".

Kao teme Bushovih evropskih razgovora Hadley je najavio i "ohrabrivanje demokratske Srbije da krene putem evropske matice, kao i potporu neovisnom, multietničkom i demokratskom Kosovu" te podršku gruzijskom predsjedniku Mihailu Saakašviliju i njegovim mirovnim inicijativama u Abhaziji.

Čelnici će govoriti i o suradnji na učvršćenju demokracija u Afganistanu i Iraku, "borbi protiv zajedničkih neprijatelja i promicanju zajedničkih interesa u regiji", rekao je Hadley, javila je Hina.

Također će se raspravljati o trima važnim temama koje će biti na dnevnom redu julskog samita skupine najrazvijenijih zemalja G-8 u Japanu - angažiranju najvećih gospodarstava u borbi protiv klimatskih promjena, svjetskoj krizi s cijenama hrane i dovršetku kruga globalnih trgovinskih pregovora iz Dohe.

„Ne mislim da ćemo vidjeti neka dramatična saopćenja s ovog puta", rekao je Hadley i dodao kako je cilj da se ostvare pomaci na nekim od navedenih pitanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: