Svijet
0

Bush u ponedjeljak dolazi u Sloveniju

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki predsjednik George W. Bush stiže u ponedjeljak na večer u Sloveniju gdje se u utorak održava redovni godišnji summit Europske unije i SAD-a, a priprema njegova 20-satnog boravka na Brdu kod Kranja, 500 hektara velikom protokolarnom kompleksu izvan glavnog grada, protiče uz izvanredne pripremne aktivnosti sigurnosnih službi.

Američke službe još su početkom tjedna detaljno pregledale stari dvorac u kojemu će se održati zadnji europsko-američki sastanak na vrhu u mandatu sadašnjeg američkog predsjednika, a u subotu je cijeli posjed pregledan iz zraka helikopterom američke vojske, navode slovenski mediji.

Svi stalni zaposlenici državnog protokolarnog posjeda i hotela "Kokra" u kojemu će Bush provesti noć sa ponedjeljka na utorak dobili su nove akreditacije i morat će uza se imati osobne identifikacijske dokumente, navodi ljubljansko "Delo".

Posebne mjere sigurnosti na snazi su i na aerodromu "Jože Pučnik", gdje se slijetanje Busheva zrakoplova očekuje u ponedjeljak oko 21 sat po lokalnom vremenu i važit će do odlaska američkog predsjednika, te na cestama koje vode prema mjestu održavanja summita.

Bush je na početku svog mandata 2001. godine već bio u Sloveniji koja je bila izabrana za njegov prvi sastanak s tadašnjim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Slovenija je u međuvremenu 2004. godine ušla u NATO savez i Europsku uniju kojom predsjedava do kraja ovoga mjeseca.

Bushov dolazak u Sloveniju na sastanak, koji će po riječima slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela rezultirati novom potvrdom europsko-američkog savezništva, prva je postaja njegove osmodnevne turneje tijekom koje će boraviti u Njemačkoj, Italiji, Vatikanu, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Iako ta tema nije u središtu europsko-američkih razgovora, oni će se dotaknuti i stanja na području zapadnog Balkana, navode slovenski diplomatski izvori.

Bush će se u utorak odvojeno sastati i sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom, te premijerom Janezom Janšom, a pred odlazak iz Slovenije u zračnoj luci pozdravit će pripadnike slovenskih oružanih snaga koji sudjeluju u međunarodnim misijama u svijetu.

Uz Janšu, čija zemlja predsjedava Unijom razgovore s američkom delegacijom, vodit će predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, a sudjelovat će i više povjerenika Europske komisije.