Svijet
0

Bush u petak potpisuje ratifikaciju protokola o članstvu Hrvatske i Albanije u NATO-u

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik George W. Bush u petak će, na prigodnoj svečanosti u Bijeloj kući, potpisati dokument o ratifikaciji Protokola o pristupanju Hrvatske i Albanije u NATO savez, potvrdili su srijedu hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu i Bijela kuća.

Na svečanosti potpisivanja ratifikacijskog instrumenta za Protokol o pristupanju Republike Hrvatske i Republike Albanije NATO-u, koja će se u petak poslijepodne održati u Bijeloj kući, uz predsjednika Busha i visoke dužnosnika administracije, sudjelovat će i diplomatski predstavnici Hrvatske i Albanije.

Uz hrvatsku veleposlanicu u SAD-u, Kolindu Grabar Kitarović i diplomate iz Veleposlanstva RH, na svečanosti će sudjelovati i predstavnici hrvatske iseljeničke zajednice u Sjedinjenim Državama, javila je Hina.

Američki Senat je 25. rujna jednoglasno ratificirao Protokol o pristupanju Hrvatske i Albanije NATO-u, čime je SAD postala treća od 26 članica Saveza koja je to učinila. Ratifikacija protokola o pristupanju NATO u parlamentima svih 26 zemalja članica, preduvjet je da Hrvatska i Albanije stupe u punopravno članstvo na idućem samitu NATO-a u aprilu 2009. godine.