Svijet
0

Bush u Njemačkoj na dvodnevnim razgovorima s Angelom Merkel

FENA
Predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush nalazi se u Njemačkoj gdje će dva dana voditi razgovore s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o, kako se očekuje, Srednjem istoku, iranskome nuklearnom programu i Sjevernoj Koreji.

Vrijeme do samita zemalja G-8 provest će u izbornoj jedinici njemačke kancelarke - saveznoj državi Mecklenburg Zapadna Pomeranija na istoku Njemačke.

Nakon noći koju je prespavao u luksuznom Kempinski grand hotelu u Heligendammu predsjednik Bush će tokom dana posjetiti Stralsund gdje ga čeka njemačka kancelarka.

Na glavnom trgu njih će se dvoje rukovati i razgovarati s oko hiljadu pažljivo odabranih stanovnika toga povijesnog istočnonjemačkog gradića.

Među njima će, vjeruje se, biti najmanje dvjesto policajaca i vojnika u civilu. Policija je blokirala sve prilaze Stralsundu i selu Trinwillershagenu gdje će predsjednik Bush i kancelarka Merkel navečer roštiljati.

Predsjednika Busha štiti 12 hiljada policajaca, a njegova posjeta prema policijskih procjenama koštat će do 20 miliona eura.

Za većinu Nijemaca potrošen novac poreznih obveznika glavni je razlog zbog kojeg su izuzetno kritični prema dolasku američkog predsjednika. U istraživanju koje je proveo časopis Stern 52 posto ih se izjasnilo protiv posjete.

Mještani Stralsunda potpuno su iziritirani mjerama osiguranja. Grad je blokiran, trgovine i kafići zatvoreni, u centar mogu samo odabrani za susret s američkim predsjednik, dok je ostalima rečeno da ne izlaze iz stanova i kuća, ne otvaraju prozore niti se na njima pojavljuju kako ne bi zbunjivali snajperiste po krovovima.

Osiguranje je takvo da američki predsjednik neće ni čuti demonstrante koji će protestirati u nekoliko kilometara udaljenom predgrađu Stralsunda.

Tamo će pod motom "Niste dobrodošli, gospodine predsjedniče", demonstrirati, najavljeno je, oko pet hiljada pacifista i ljevičara. Medju njima ce biti i američki pacifist, umirovljeni biskup Thomas Gumbleton.

[SLIKA]1[/SLIKA] Demonstracije protiv dolaska Busha u Njemačku

Poslije šetnje po gradu Bush i Merkel povući će se na bilaterale razgovore. Njemački dužnosnici ocjenjuju da je to jedinstvena prilika da se prodube odnosi dviju zemlja koji su u uzlaznoj putanji nakon promjene vlasti u Njemačkoj.

Koordinator Ministarstva vanjskih poslova za odnose s Amerikom Karsten Voigt kazao je da je posjeta predsjednika Busha izbornom krugu kancelarke Merkel prijateljska gesta i izraz sve veće važnosti koju Washington daje Berlinu kao najvažnijem evropskom savezniku.

Njemačka kancelarka koja je odrasla u istočnoj Njemačkoj predsjednika Busha u maju je pozvala da posjeti njen kraj na obali Baltika. Prihvaćajući predsjednik Bush je tada rekao da na njenu osobnu povijest gleda kao na živi dokaz pobjede zapada nad komunizmom.

George Bush i Angela Merkel brzo su nasli zajednički jezik, podsjeća VOA. Njemačka kancelarka na putu je postane njegova glavna evropska saveznica iako se ne slažu oko svega; za razliku od američkog predsjednika, ona smatra da Guantanamo treba zatvoriti i protivi se članstvu Turske u EU.

Međutim, prošlost je Irak, ključna tačka neslaganja na kojoj su u vrijeme kancelara Gerharda Schrödera zahlađeni odnose Washingtona i Berlina.