Observer
0

Bush u kontraofanzivi

FENA
Observer piše kako američki predsjednik Bush žuri da sprovede neke od svojih spornih radikalnih mjera, prije isteka mandata, i tako potkopa Obaminu novu administraciju, kojoj će biti potrebno mnogo vremena da revidira te mjere.

Nakon osam godina na čelu jedne od najviše ideološki obojenih administracija u američkoj istoriji, George Bush završava svoj mandat na karakteristično agresivan način, uvođenjem niza novih kontroverznih mjera koje bi trebale nagraditi pristalice i razbjesniti protivnike.

Do trenutka kada će izaći iz Bijele kuće, Bush će uvesti rekordan broj takozvanih ponoćnih regulativa, za koje će Baraku Obami biti potrebne godine da ih ukine.

Neke nove mjere su već uvedene, a kritičari kažu da smanjuju sigurnost radnika na poslu, zagađuju okolinu, promoviraju upotrebu oružja i potkopavaju prava na prekid trudnoće.

Mnoge od ovih regulativa promoviraju interese velikih industrija, kao što je rudarstvo, koje ga je podržavalo svih ovih godina. Ove regulative pokrivaju više polja, od zdravstva, preko sigurnosti automobila do građanskih prava, i mnogima je cilj da smanje ograničenja koja se odnose na zagađenje i skladištenje industrijskog otpada.

Iako Bijela kuća demantira da ovim sabotira novu administraciju, jasno je da će Obaminom timu, koji je suočen sa hvatanjem u koštac s gorućom ekonomskom krizom, revidiranje ovih mjera predstavljati veliku glavobolju, prenosi Observer.