Svijet
0

Bush u junu dolazi u Prag i Varšavu

FENA
Predsjednik George Bush će u junu boraviti u Pragu i Varšavi da bi sa tamošnjim zvaničnicima razgovarao o namjeri Sjedinjenih Američkih Država da instaliraju radar u Češkoj i rakete za presretanje u Poljskoj kao dio plana za izradu raketnog štita, javili su u subotu lokalni mediji.

Bush će 4. juna doputovati u dvodnevnu posjetu Pragu, prenijeli su češki mediji, a poljski dnevni list "Ržečpospolita" je naveo da će američki predsjednik istog mjeseca posjetiti i Varšavu.

Državni sekretar Condoleezza Rice je u petak na sastanku sa češkim ministrom vanjskih poslova Karelom Švarcenbergom potvrdila Bushovu posjetu, rekla je portparol češkog ministra Zuzana Opletalova češkoj novoj agenciji CTK.

Američki predsjednik će u Njemačkoj od 6. do 8. juna učestvovati na samitu Grupe 8, koju čini sedam najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusija, a očekuje se i njegova posjeta Rimu.

Zvanični Washington je u januaru zatražio od Poljske i Češke da na njihovoj teritoriji instalira rakete za presretanje i radar koji bi bili dio raketnog odbrambenog sistema SAD radi zaštite od eventualnog napada neke od "odbačenih država", poput Irana, podsjetile su svjetske novinske agencije.

Očekuje se da češki parlament tokom ove ili početkom sljedeće godine odluči o zahtjevu administracije predsjednika Busha za instaliranje radara u okviru izgradnje raketnog štita SAD. Po planu za izgradnju raketnog štita vrijednom nekoliko milijardi dolara, Washington namjerava da do 2012. u Poljskoj instalira i 10 raketa za presretanje.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da se većina Poljaka protivi tom planu iz straha da bi njihova zemlja mogla da postane meta napada terorista. Planu se, također protivi i Rusija koja upozorava zapad da bi on mogao da izazove trku u naoružanju.