Svijet
0

Bush u Iraku najavio mogućnost smanjenja američkih snaga

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George W. Bush, koji je u ponedjeljak nenajavljeno posjetio Irak, izjavio je kako bi smanjeni broj američkih snaga mogao održavati sadašnju razinu sigurnosti u toj zemlji, izvijestio je CNN.

"General (David) Petraeus i veleposlanik (Ryan) Crocker su mi kazali kako bi, ukoliko se nastavi uspjeh koji vidimo sada, bilo moguće održavati istu razinu sigurnosti s manje američkih snaga", izjavio je Bush tokom posjeta zračnoj bazi Al Asad u pokrajini Anbar.

"General Petraeus i veleposlanik Crocker izvijestili su nas o stanju i postignutom napretku i ja sam zadovoljan s onim što sam čuo", kazao je Bush.

Bush je početkom godine naredio upućivanja 30.000 dodatnih američkih vojnika u Irak, s glavnim zadaćama stabiliziranja stanja u Bagdadu i jačanja pritiska na Al Qaidu u pokrajini Anbar, a Bijela kuća do 15. septembra treba izvijestiti Kongres o napretku u provedbi te nove strategije.

Zapovjednik američkih snaga Petraeus i ambasador Crocker iduće će sedmice izvijestiti Kongres o napretku u Iraku, a Bush je u ponedjeljak naznačio u kojem će smjeru ići taj izvještaj, ključno uoči rasprave o odobravanju novog proračuna ta rat.

"Strategija koju smo primijenili početkom godine trebala je unaprijediti sigurnost, kako bi mogao slijediti politički i gospodarski napredak. I to su učinci koje vidim u mjestima kao što je Anbar", rekao je Bush, dodajući kako te uspjehe ne treba uzeti "zdravo za gotovo" i da se borba s Al Qaidom nastavlja.

"Irački nacionalni i lokalni čelnici rade na tome da osiguraju da vojni uspjesi kakve vidimo u pokrajini Anbar, dobiju podršku i u stvarnim poboljšanjima u životu običnih Iračana. O tome smo ministar Gates, državna tajnica Rice i ja razgovarali s iračkim čelnicima", kazao je Bush koji se u bazi Al Asad sastao s iračkim premijerom Nurijem al Malikijem, predsjednikom Jalalom Talabanijem i drugim čelnicima.

Bush se u bazi Al Asad sastao i sa skupinom od oko 750 marinaca, koji čine glavninu američkih snaga u Anbaru, odajući im priznanje za "žrtvovanje, dobrovoljno suočavanje s opasnošću, naporan rad i uspjehe".

Naglasio je kako je zahvaljujući njima u "ranije otpisanoj pokrajini Anbar" došlo do dramatičnih promjena i da se suniti koji su se ranije borili s Al Qaidom protiv kolicijskih snaga, danas bores s kolicijskim snagama protiv Al Qaide.

Ponovio je upozorenje protiv preuranjenog povlačenja iz Iraka, te ustvrdio kako će o razini snaga odlučivati procjene zapovjednika na terenu a ne "nervozni političari u Washingtonu na temelju ispitivanja javnog mnijenja u medijima".

Savjetnici u Bijeloj kući su zanijekali da je Bushova posjeta poduzet zbog publiciteta, uoči izvještaja Petreusa i Crockera, ističući kako je posjet dao priliku Bushu za susret licem u lice s iračkim čelnicima i sunitskim vođama, u nastojanju da pridonese političkoj pomirbi u Iraku, navodi CNN.

Uz predsjednika Busha u posjetu Iraku su bili i državna tajnica Condoleezza Rice, ministar obrane Robert Gates, savjetnik za nacionalnu sigurnost Steven Hadley i drugi visoki dužnosnici Bijele kuće.

Bijela kuća nije ranije najavljivala jučerašnju Bushovu treću posjetu Iraku, nakon onih za Dan zahvalnosti u oktobru 2006. i u novembru 2003.

Predsjednik Bush zaustavio se u Iraku na putu u posjet Australiji, gdje će sudjelovati na samitu vijeća za Azijsko-pacifičku gospodarsku sudradnju (APEC).

Bush, koji u Sydney treba doputovati u utorak, u srijedu će se sastati s australskim premijerom Johnom Howardom, bliskim američkim saveznikom, a na marginama samita APEC-a, koji se održava 8. i 9. septembra, imat će i više bilateralnih sastanaka, uključujući i onaj s kineskim premijerom Hu Jinataom, japanskim premijerom Shinzom Abeom i južnokoreskim predsjednikom Roh Moo-hyonom, najavila je Bijela kuća.