Svijet
0

Bush u Emiratima pohvalio reforme u arapskim zemljama

FENA
Američki predsjednik George W. Bush, koji je u nedjelju doputovao u Ujedinjene Arapske Emirate, održao je govor u Abu Dhabiju, za koji je u Washingtonu rečeno da će biti "najvažniji tokom čitave njegove turneje u regiji".

On je pohvalio reforme u arapskim zemljama i odbacio tvrdnje američkih kritičara koji tvrde da arapski svijet još uvijek nije spreman za demokratiju.

Bush je naglasio da izgradnja demokratije može dovesti do poboljšanja sigurnosne situacije i potcrtao da širenje i unapređivanje slobode u svijetu treba biti okosnica američke vanjske politike.

Dopisnik BBC-a koji prati Busha na turneji ocijenio je da većina ljudi na Bliskom istoku smatra kako su Bushove dosadašnje političke odluke dokaz da je on militantan i agresivan političar, a ne borac za demokratiju.

Jedan zvaničnik State Departmenta ponovio je optužbe da Iran nastavlja dostavljati oružje i provoditi obuku najradikalnijih šiitskih struktura u Iraku.

Koordinator za Irak u State Departmentu David Satterfield rekao je u intervjuu za BBC da bi Iran morao poštovati želju iračke vlade za teritorijalnim integritetom.

U subotu je američki vojni zapovjednik u Iraku general David Petraeus rekao da je proteklih dana povećan broj napada veoma razornim eksplozivima koji, kako se tvrdi, stižu iz Irana.

Vlasti u Teheranu to odlučno demantiraju.