Svijet
0

Bush u Bugarskoj razgovarao o proturaketnom štitu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush razgovarao je u ponedjeljak u Bugarskoj o planovima Sjedinjenih Država da izgrade raketni štit u Evropi.
Bugarska vlada, žestoki američki saveznik, zabrinuta je da bi njena zemlja mogla biti izostavljena iz plana koji bi uključivao baze u Poljskoj i Češkoj Rerpublici, javio je BBC.

Ovo pitanje je pojačalo napetosti između SAD-a i Rusije.

Bushova posjeta Sofiji posljednja je stanica njegove osmodnevne evropske turneje, koja je uključivala sudjelovanje na samitu G8 u Njemačkoj te posjete Češkoj Republici, Poljskoj, Italiji i Albaniji.

Tokom zvaničnih razgovora s predsjednikom države Georgi Parvanovom i premijerom Sergejom Staniševim Bush se zahvalio Bugarskoj na podršci u Iranu i Afganistanu.

Trinaest Bugara je ubijeno u Iraku, dok bi se bugarski kontingent od 200 vojnika u Afganistanu uskoro mogao proširiti na 800 vojnika.

Više od 3.000 američkih vojnika trebalo bi početi pristizati u novu bazu u Bugarskoj u septembru, u okviru američke politike približavanja svojih brojnih evropskih snaga Bliskom istoku.



Bivša članica komunističkog bloka pridružila se NATO-u 2004. i postala članica Evropske unije u 2007. godini.

Bugarska je, međutim, i dalje zabrinuta da bi uprkos svojoj lojalnosti, veći dio zemlje ostao izvan dometa američkoga proturaketnog štita.

Razgovori o uključivanuju Bugarske u proturaketni štit, ipak, samo će pojačati napetosti s obližnjom Rusijom, koja taj sistem smatra prijetnjom i izazovom njenom uticaju u regiji, tvrdi dopisnik BBC-a Jonathan Beale.

Rusija se protivi planu koji smatra prijetnjom, a predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je da će usmjeriti ruske projektile ka Evropi odgovarajući na njega.

Sjedinjene Države tvrde da raketni štrit nije usmjeren prema Rusiji, nego prema onime koje smatraju "odmetnutim državama", kao što je Iran.