Proslava rođendana
0

Bush u 85. godini skočio s padobranom

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Bivši američki predsjednik George H.W. Bush proslavio je svoj 85. rođendan skokom s padobranom iznad Mainea.

Bush stariji izveo je skok u tandemu sa Mikeom Elliottom, članom padobranske ekipe američke vojske i na taj način proslavio svoj 85. rođendan. Na isti način otac Busha mlađeg proslavio je i svoj 75. i 80. rođendan, a ponovni skok obećao je za 90. rođendan.

"Skok padobranom s visine od 3200 metara je nevjerovatan osjećaj. Ako sam star ne znači da se ne trebam zabavljati. Potrebno je uživati u životu. Učinit ću ovo ponovo za pet godina", kazao je Bush dodajući da je skok izveo iz dva razloga: da ponovo doživi nevjerovatni osjećaj slobodnog pada, te da dokaže da starije osobe mogu biti aktivne i činiti nešto zabavno u svom životu.

Podvig bivšeg američkog predsjednika promatrali su članovi njegove porodice među kojima je bio i Bush mlađi.

"Bush je bio malo nervozan, jer ovakav skok sa sobom uvijek nosi rizik, no sve je prošlo u najboljem redu i on je presretan", kazao je Elliott.

Bush je prvi put skočio s padobranom tokom Drugog svjetskog rata nakon što je njegov avion srušen iznad Tihog okeana.

U 75. godini života, kako bi proslavio rođendan, Bush se odlučio na skok padobranom i nakon toga ovakav vid 'zabave' je postala Bushova tradicija. Čvrsto se zavjetovao da će do kraja života svakih pet godina ponavljati skok.