Svijet
0

Bush traži od Tripolija da oslobodi bugarske bolničarke

FENA
Američki predsjednik George W. Bush je u intervju za bugarsku državnu televiziju, čiji je jedan dio objavljen u petak, zatražio da Tripoli oslobodi pet bugarskih bolničarki koje su u Libiji osuđene na smrt.

"Željeli bismo dati doprinos, ne samo kao podršku nego i za oslobađanju bolničarki. To je stav SAD-a i upućujemo jasnu poruku libijskoj vladi", kazao je Bush za televiziju BNT u Washingtonu.

"Nadamo se da će ovaj tragični slučaj biti ubrzo riješen na način koji će zadovoljiti bugarski narod", dodao je američki predsjednik čiji se dolazak u Bugarsku očekuje 10. juna.

Pet bugarskih bolničarki i jedan palestinski ljekar osuđeno je na smrt 19. decembra u Libiji, pod optužbom da su 1999. godine namjerno zarazili virusom side više od 400 djece u bolnici u Bengaziju.

Osuđeni su uložili žalbu oslanjajući se na svjedočenje međunarodnih stručnjaka, prema kojima je do epidemije došlo zbog loše higijene u bolnici.

Porodice osuđenih su saopćile u četvrtak da su prilikom susreta s britanskim premijerom Tonyjem Blairom došle do dogovora koji bi uskoro mogao pokrenuti rješavanje ovog slučaja.