Svijet
0

Bush traži od Mianmara da dozvoli SAD-u da pruži pomoć

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George W.Bush izjavio je u utorak da su Sjedinjene Američke Države spremne učiniti "mnogo više" da pomognu Mianmaru, pogođenom tragičnim ciklonom, te zatražio od hunte da prihvati američku pomoć.

Bush je podsjetio da je SAD deblokirao prvu pomoć posredstvom svoje ambasade na licu mjesta, "ali mi želimo da uradimo mnogo više", rekao je on.

Prema Bijeloj kući, dva američka broda nalaze se u regiji gdje su učestvovali u vježbama pružanja pomoći prije dolaska ciklona.

"Međutim, vojna hunta za to treba da omogući našim ekipama da procijene nesreće koje dolaze. Naša poruka vojnim dužnosnicima je, dakle, sljedeća: dozvolite SAD-u da dođe i pomogne vam", rekao je Bush novinarima u Ovalnom uredu prilikom potpisivanja zakona o dodjeli najvećeg civilnog odlikovanja Kongresa poznatoj mijanmarskoj opozicionarki i dobitnici Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino izjavila je da američka administracija ima nekoliko razloga da se plaši da će mijanmarski režim odbiti američku pomoć.

Ona je objasnila da Amerikanci još nisu dobili nikakav odgovor na zahtjev za dodjelu viza ekipi specijaliziranoj za humanitarnu pomoć.