Svijet
0

Bush traži još vojnih trupa u Afganistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik George W. Bush je u srijedu, prije nego što će prisustvovati najvećem samitu NATO-a u njegovoj historiji u rumunskoj prijestolnici Bukureštu, zatražio od saveznika u NATO-u da pošalju više vojnika u Afganistan.

Obraćajući se tokom govora u Bukureštu, Bush je izjavio kako si "ne možemo priuštiti da izgubimo Afganistan, mi moramo pobijediti", javio je BBC.

Rumunija i Francusksa obećale su poslati još vojnika, a Bush je zatražio i od drugih zemalja da naprave "korak naprijed".

Očekuje se da tokom samita Bush poruči kako članstvo u NATO-u mora biti otvoreno za svaku evropsku demokratiju koja ga želi.

NATO saveznici žele da bukureštanski samit pošalje poruku da će njihovih 47.000 pripadnika mirovnih snaga u Afganistanu ostati u toj zemlji sve dok to bude potrebno.

U svom govoru nekoliko sati uoči otvaranja samita 26-člane Alijanse, Bush je izjavio: "Kao što je predsjednik Sarkozy izjavio u Londonu prošle sedmice, mi ne možemo sebi priuštiti da izgubimo Afganistan".

"Bez obzira na cijenu, koliko god ona bila teška, mi ne možemo sebi priuštiti poraz, mi moramo pobijediti. Ako ne porazimo teroriste u Afganistanu, mi ćemo se suočiti s njima na našem tlu", kazao je.

Bush je doputovao Bukurešt u utorak navečer. On je također izjavio da će tokom tog ključnog samita insistirati na širenju NATO-a.