Svijet
0

Bush traži još 46 milijardi dolara za operacije u Iraku i Afganistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush uputio je Kongresu vanredan zahtjev za dodatnih 46 milijardi dolara namijenjenih finansiranju operacija u Iraku, Afganistanu te za druge potrebe nacionalne sigurnosti.

Ova svota dodatak je na 145 milijardi dolara zatraženih za finansiranje rata u budžetu za fiskalnu 2008. godinu.

Bush je izjavio da su dodatna sredstva potrebna kako bi se osiguralo da američke snage imaju sve što im treba u obavljanju njihovog posla.

"Dijelovi ovog rata su složeni, ali jedan nije, a taj je da Amerika mora učiniti sve što može kako bi se podržalo naše snage i zaštitilo naše ljude", kazao je američki predsjednik.

On je rekao da će njegov vanredan zahtjev osigurati prijeko potrebna sredstva za svakodnevne operacije u Iraku, poput municije i pancirnih prsluka.

Kazao je da članovi Kongresa koji kažu da podržavaju američke snage imaju obavezu što prije odobriti zatraženi novac. "Svi članovi Kongresa koji žele vidjeti naš uspjeh u Iraku i početak povlačenja naših snaga treba snažno da podrže ovu mjeru."

U kratkoj izjavi za izvjestitelje iz Bijele kuće, prenosi VoA, predsjednik je priznao da neki u Kongresu žele iskazati svoje nezadovoljstvo njegovom ratnom politikom. Bush ističe da oni imaju pravo da ih se sasluša, ali i da trebaju osigurati američkim vojnicima sva sredstva potrebna za uspjeh.

"Naši muškarci i žene na bojištu ne bi trebali biti u središtu stranačkih neslaganja u Washingtonu", dodao je.

Predsjednik Bush je rekao da kada je Bijela kuća uputila u Kongresu originalni prijedlog budžeta za 2008. godinu u njemu su iznesene informacije o vrstama dodatnih potreba. Stoga zakonodavci, smatra Bush, ne bi trebalo da oklijevaju s početkom razmatranja njegovog vanrednog zahtjeva.

Čelnik Odbora za budžet Zastupničkog doma demokrat David Obey kazao je međutim da predsjednikov zahtjev neće biti usvojen automatski. Štaoviše, dodao je, možda neće biti ni odobren u njegovom odboru do kraja ove godine.

Pored sredstava za finansiranje rata u Iraku i Afganistanu u predsjednikovom zahtjevu za 46 milijardi dolara nalaze se sredstva za finansiranje mirovne misije u sudanskoj pokrajini Darfur te finansiranje borbe protiv krijumčara droge u Meksiku i Srednjoj Americi.