Svijet
0

Bush tajno sprema napad na Iran?

FENA
Administracija predsjednika Georgea W. Busha već je tajno uputila specijalne snage u Iran i ubrzala podjednako tajno planiranje napada iz zraka velikih razmjera na tu zemlju, tvrde u nedjelju "Independent on Sunday" i "Sunday Times".

Ovi listovi prenose najnoviji izvještaj doajena američkoga istraživačkog novinarstva Symora Hersha koji će biti objavljen u narednom izdanju časopisa "Newjorker".

Iako se javno zalaže da Iran treba diplomatskim putem spriječiti da razvije atomsko oružje, piše Hersh, među američkim oficirima, ali i u međunarodnoj zajednici sve je jače uvjerenje da je krajnji cilj predsjednika Busha smjena vlasti u Iranu.

U razmatranju je i mogućnost da u eventualnom ratu na glavno iransko nuklearno postrojenje u Natanzu bude bačena tzv. taktička atomska bomba - razarač bunkera B-61.

Hersh citira i prošlosedmične navode Federacije američkih naučnika da su takav napad i njegove posljedice simulirani prošlog juna u pustinji Nevada.

Ovaj američki novinar tvrdi i da su u toku simulacije ispaljivanja atomskog oružja s američkih letjelica stacioniranih na nosačima aviona.

Uporedo s tim, tvrdi Hersh, specijalne jedinice na terenu sarađuju s manjinama, kao što su Kurdi, Baluči i Azeri, kako bi se raspirila međuetnička napetost.

Britanci i drugi Evropljani podržavaju vojnu opciju u principu, ali ne u cilju promjene režima, dok kritičari intervencije upozoravaju da bi svaki napad na Iran zapalio šiite u Iraku i izazvao lančanu reakciju među muslimanima širom svijeta, čiji bi rezultat bili napadi na američka postrojenja i građane ma gdje se nalazili, piše u "Independentu on Sunday" i "Sunday Timesu".