{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush svoj kredibilitet stavio u ruke Petraeusa

F
14.9.2007. u 12:55
0
0
Bush svoj kredibilitet stavio u ruke Petraeusa
0
Bush svoj kredibilitet stavio u ruke Petraeusa
Foto: AFP; Petraeus i Bush
Američki predsjednik George W. Bush svoj je ionako labavi kredibilitet u pitanju Iraka stavio u ruke glavnog zapovjednika američke vojske u toj zemlji generala Davida Petreusa, zaključuje u petak The Times.
Bush u svome televizijskom obraćanju naciji nije rekao ništa više od onoga što je zaključio general Petraeus, a to je traženje dodatnog vremena za sređivanje situacije u Iraku, navodi se u autorskom komentaru ovoga lista.

Times dalje zaključuje kako je Bush pokušao iskoristiti generala da ojača svoju poziciju pred Kongresom, ali da se desilo upravo suprotno - general Petraeus, kojem se pripisuju i političke ambicije, piše list, predstavljajući svoj izvještaj, učinio je da njegove zaključke o tome šta je Amerikancima činiti u Iraku mogu tumačiti i koristiti različite strane, odnosno budući predsjednički kandidati.

The Independent izvještava o ubistvu šejha Abdula Sattara Abu Risha, koji se prije samo desetak dana rukovao s predsjednikom Bushom koji ga je smatrao simbol uspješnosti američke politike prema Iraku, posebno u provinciji Al-Anbar.

Glavni zapovjednik američkih snaga u Iraku general Petraeus još je u ponedjeljak provinciju Anbar uzeo kao primjer kako je moguće suprotstaviti se Al-Qaidi kada „lokalni lideri kakav je bio šejh Risha odluče da se suprotstave njenoj ideologiji“.

Independent piše da značaj atentata na šejha koji se suprotstavljao sunitskim pobunjenicima leži u tome što pokazuje koliko je velika razlika između stvarne situacije u Iraku i toga kako pokušava da je predstavi američka administracija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: