Svijet
0

Bush svoj kredibilitet stavio u ruke Petraeusa

FENA
Foto: AFP; Petraeus i Bush
Foto: AFP; Petraeus i Bush
Američki predsjednik George W. Bush svoj je ionako labavi kredibilitet u pitanju Iraka stavio u ruke glavnog zapovjednika američke vojske u toj zemlji generala Davida Petreusa, zaključuje u petak The Times.

Bush u svome televizijskom obraćanju naciji nije rekao ništa više od onoga što je zaključio general Petraeus, a to je traženje dodatnog vremena za sređivanje situacije u Iraku, navodi se u autorskom komentaru ovoga lista.

Times dalje zaključuje kako je Bush pokušao iskoristiti generala da ojača svoju poziciju pred Kongresom, ali da se desilo upravo suprotno - general Petraeus, kojem se pripisuju i političke ambicije, piše list, predstavljajući svoj izvještaj, učinio je da njegove zaključke o tome šta je Amerikancima činiti u Iraku mogu tumačiti i koristiti različite strane, odnosno budući predsjednički kandidati.

The Independent izvještava o ubistvu šejha Abdula Sattara Abu Risha, koji se prije samo desetak dana rukovao s predsjednikom Bushom koji ga je smatrao simbol uspješnosti američke politike prema Iraku, posebno u provinciji Al-Anbar.

Glavni zapovjednik američkih snaga u Iraku general Petraeus još je u ponedjeljak provinciju Anbar uzeo kao primjer kako je moguće suprotstaviti se Al-Qaidi kada „lokalni lideri kakav je bio šejh Risha odluče da se suprotstave njenoj ideologiji“.

Independent piše da značaj atentata na šejha koji se suprotstavljao sunitskim pobunjenicima leži u tome što pokazuje koliko je velika razlika između stvarne situacije u Iraku i toga kako pokušava da je predstavi američka administracija.