Svijet
0

Bush stigao u Australiju uoči samita APEC-a

FENA
Američki predsjednik George W. Bush doputovao je u utorak navečer u posjetu Australiji, uoči sastanka na vrhu 21 zemlja članice foruma za Azijsko-pacifičku gospodarsku saradnju (APEC), koji se održava u Sydneyu.

Očekuje se da će Bushev boravak u Australiji pratiti niz protesta skupina koje se protive poslovnoj orijentaciji samita APEC-a, ratu u Iraku i podršci australske vlade tome ratu od sudjelovanja u invaziji 2003. do današnjeg kontingenta s oko 1600 vojnika.

U utorak navečer, povodom Bushova dolaska, održani su manji protesti u Sydneyu, u kojem su uoči samita uvedene izuzetne mjere sigurnosti.

Bush će u srijedu s australskim premijerom Johnom Howardom razgovarati o bilateralnim odnosima dviju zemalja, o međunarodnim kriznim žarištima kao što su Iran, Irak, Afganistan, te o regionalnim pitanjima kao što su šesterostrani pregovori o denuklearizaciji Sjeverne Koreje i stanje u Mianmaru, najavila je Bijela kuća. Bush i Howard u srijedu će održati zajedničku konferenciju za novinare i posjetiti mornaričku bazu Garden Island, gdje će se susresti s pripadnicima australskih oružanih snaga.

U četvrtak će se Bush sastati s čelnikom australske opozicijske Laburističke stranke Kevinom Ruddom, a poslijepodne će održati bilateralni susret s kineskim premijerom Hu Jintaom.

Gospodarski dijalog SAD - Kina, šesterostrani pregovori s Pyongyangom, Darfur, Mianmar (Burma), krug pregovora iz Dohe WTO-a i razvoj situacije u Iraku, Afganistanu i Iranu vjerojatne su teme razgovora Bush - Hu, najavio je ranije Dennis Wilder, direktor za azijske poslove Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Bush će u petak održati govor na biznis samitu APEC-a u zgradi Sidnejske opere i održati bilateralne razgovore s južnokorejskim predsjednikom Roh Moo-hyunom.

U subotu će se predsjednik SAD-a sastati s japanskim premijerom Shinzom Abeom i sudjelovati na prvom danu rada samita APEC-a, čije će glavne teme biti trgovinska i investicijska liberalizacija, kroz rundu pregovora iz Dohe i regionalnu ekonomsku integraciju, te klimatske promjene, energetska sigurnost i održivi razvoj.

U nedjelju će SAD na samitu APEC-a zastupati ministrica trgovine Susan Schwab, a Bush će se vratiti u Washington uoči ključnog izvještaja Kongresu o napretku u Iraku, koji je posjetio uoči dolaska u Sydney.

Zemlje članice APEC-a, prenosi Hina, čine najdinamičniju gospodarsku regiju u svijetu, na koja otpada 56 posto svjetskog BDP-a i polovica svjetske trgovine. Za SAD je ta regija iznimno važna jer u nju odlazi 66 posto američkog izvoza.