Svijet
0

Bush stariji uručit će Mihailu Gorbačovu nagradu za okončanje "hladnog rata"

FENA
Bivšem predsjedniku SSSR-a Mihailu Gorbačovu bit će uručena jedna od najviših nagrada Sjedinjenih Država - medalja Sloboda, koju godišnje dodjeljuje nezavisni američki Nacionalni ustavni centar, javila je agencija RIA.

Prema mišljenju tog centra, Gorbačov je dao neprocjenjiv doprinos prekidu poluvjekovne geopolitičke konfrontacije.

U saopćenju Centra stoji da se medalja prvom i posljednjem predsjedniku Sovjetskog saveza dodjeljuje za „hrabar pristup okončanju opasnog desetogodišnjeg 'hladnog rata', kao i za to što je Gorbačov dao „nadu i slobodu milionima ljudi koji su živjeli iza 'željezne zavjese'“.

U saopćenju američke neprofitne organizacije Centar za nacionalni ustav navedeno je da će ceremonija dodjele nagrade posljednjem sovjetskom lideru biti obavljena u Washingtonu 18. septembra. Medalju će uručiti predsjednik Centra, bivši predsjednik SAD-a i otac sadašnje „glave“ Bijele kuće - George Bush stariji.

Medalja Slobode dodjeljuje se godišnje, počevši od 1989., društvenim i političkim djelatnicima, kao i organizacijama čija djelovanja odražavaju temeljne principe SAD-a. Nagradu može dobiti pojedinac ili organizacija koji su pokazali liderske osobine u borbi za slobodu, za oslobođenje od ugnjetavanja, tlačenja, neznanja i patnje.

Prošle godine medalju Sloboda i prateću premiju u iznosu od sto hiljada dolara dobio je vokal grupe U2 i društveni djelatnik Bono, kao i organizacija čije formiranje je on podržao a bori se protiv siromaštva i bijede u Africi.

Medalju Sloboda 2005. godine dobio je predsjednik Ukrajine Viktor Juščenko, a 2002. državni sekretar SAD-a Colin Powel.

Među dosadašnjim dobitnicima su i bivši predsjednik Češke Waclav Havel, bivši predsjednik Poljske Leh Valensa, predsjednik Afganistana Hamid Karzai, francuska humanitarna organizacija „Ljekari bez granica“ i bivši predsjednici JAR-a Frederick de Clarck i Nelson Mendela.