Svijet
0

Bush spasio Libbyja zatvora

FENA
Foto: AP; Cheney Libby
Foto: AP; Cheney Libby
Predsjednik George Bush smanjio je kaznu za bivšeg šefa ureda dopredsjednika Cheneya Lewisa Sootera Libbyja – koji je osuđen na 30 mjeseci zatvora zbog krivokletstva.

Ovim postupkom predsjednik je spasio Libbyja od odlaska u zatvor, međutim ostatak njegove kazne ostaje na snazi – a to je uvjetna osuda i novčana globa od 250 hiljada dolara. U jučer objavljenom saopćenju o smanjivanju kazne, predsjednik Bush kaže da je to učinio jer je kazna bila pretjerana. Inače, predsjednik može kasnije osloboditi Libbyja i uvjetne osude i novčane kazne.

Odluka predsjednika Sjedinjenih Američkih Država uslijedila je svega nekoliko sati pošto je Savezni apelacioni sud u Washingtonu jednoglasno odbacio Libbyjev zahtjev za odgađanje zatvorske kazne, čime je njegov odlazak na robiju postao pitanje nedjelja.

Lewis Libby osuđen je u martu da je lagao pred Velikom porotom koja je istraživala 'curenje' identiteta agentice CIA-e Valerie Plame u javnost. Velika porota je pokušavala utvrditi ko je njeno ime otkrio medijima. Prije predsjednikova djelomičnog pomilovanja, jučer je sud odbio zahtjev Libbyja da odgodi njegov odlazak na izdržavanje kazne dok se odvija žalbeni postupak.

Ustav Sjedinjenih Država dopušta američkom predsjedniku da udijeli oprost kad to smatra potrebnim. George Bush je izjavio kako smatra da je ublažavanje Libbyjeve kazne opravdano, dodajući da drugi elementi kazne predstavljaju dovoljno tešku kaznu.

Njujorški senator Charles Schummer, inače član Demokratske stranke, kritizirao je predsjednikov postupak, rekavši da gazi načelo jednake pravde za sve.