Svijet
0

Bush smanjio kazne dvojici graničnih agenata za ubistvo krijumčara droge

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Posljednjega punog radnog dana na dužnosti, američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak je donio odluku o smanjenju kazni za dvojicu agenata službe Granične patrole, osuđenih 2006. za ubistvo ilegalnog imigranta koji je krijumčario drogu iz Meksika.

Izdržavanje zatvorskih kazni za Ignacia Ramosa, osuđenog na 11 godina zatvora, i Joe Compeana, osuđenog na 12 godina, po novoj će odluci završiti 20. marta.

Dvojici agenata, čiji je slučaj 2006. mobilizirao republikansku podršku u Kongresu, Bush je ostavio novčane kazne od 2.000 dolara i nadzirani boravak na slobodi prve tri godine.

"Predsjednik je razmotrio okolnosti slučaja u cjelini kao i uvjete zatočenja, i vjeruje da su kazne koje su i dosuđene preoštre i da su oni, kao i njihove obitelji, dovoljno propatili zbog njihovih zločina", izjavio je visoki dužnosnik administracije za TV Fox News.

Dužnosnik je naglasio da su smanjenje kazne pozdravili i demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu, uključujući budućeg predstojnika osoblja Bijele kuće kongresnika Rahma Emanuela, i republikanske senatore iz Teksasa Kay Bailey Hutchison i Johna Cornyna.

Compean i Ramos, osuđeni su jer su ustrijelili krijumčara droge Osvalada Aldrete Davilu u stražnjicu dok je bježao preko rijeke Rio Grande, na granici Meksika i Teksasa, napustivši kombi natovaren s marihuanom.

Uključujući posljednju odluku, Bush je ukupno izdao 189 oprosta i 11 smanjenja kazni.

To je manje od polovice pomilovanja u odnosu na njegove prethodnike s dva mandata, Billa Clintona (457) i Ronalda Reagana (406).

Većina Bushevih oprosta bila je vezana uz manje poznate slučajeve, osim onoga u kojem je poštedio služenja zatvorske kazne Lewisa "Scootera" Libbya, bivšeg potpredsjednikova predstojnika ureda, osuđenog za krivokletstvo i ometanje pravde u slučaju otkrivanja identiteta agentice CIA Valerie Plame 2003. godine.