Svijet
0

Bush se zalaže za veće korištenje nuklearne energije

FENA
Američki predsjednik George W. Bush izjavio je da nuklearna energija mora igrati važnu ulogu u budućnosti dok Sjedinjene Države pokušavaju smanjiti svoju ovisnost o stranoj nafti.

Predsjednik je ovo izjavio u nuklearnoj elektrani Browns Ferry u Alabami, koja je bila zatvorena 1985. a zatim ponovno otvorena 2002. godine, javila je VoA.

Bush vjeruje da Sjedinjene Države treba da izgrade nove nuklearne elektrane. Bijela kuća navodi da su Sjedinjene Države 1985. godine uvozile 27 posto nafte, a danas 60 posto.

U međuvremenu je američki Senat usvojio zakon kojim se od proizvođača automobila traži da do 2020. godine proizvedu vozila koja bi po galonu benzina – što je 3,78 litara – mogla prevaliti 35 milja za automobile, ali i terence.

Trenutno se od proizvođača traži da automobili prosječno prevaljuju 27 i po milja po galonu, a terenci i manji kamioni 22,2 milje.

Predsjednik Bush je izjavio kako bi Kongres trebalo da bude realističan u vezi s ovim pitanjem te se zalaže za veću fleksibilnost pri određivanju ovih standarda.