Svijet
0

Bush se u Bagdadu sastao s premijerom Malikijem

FENA
Bush i Maliki
Bush i Maliki
Američki predsjednik George W. Bush stigao je u iznenadnu posjetu Bagdadu i odmah započeo razgovore s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem i većinom članova njegove vlade, izvještava AFP.

Sastanak se odvija u sjedištu američke ambasade u tzv. Zelenoj zoni, najzaštićenijem sektoru centra Bagdada u kojem su smješteni vladini uredi, kao i neke od ambasada.

Bushov dolazak u Irak objavila je iračka državna televizija Iraquia. "Američki predsjednik Bush je stigao u Irak", izvijestila je televizija u hitnoj informaciji objavljenoj na televiziji.

Američke vlasti su saopćile nešto ranije da je Bush trebao u utorak imati konsultacije s Malikijem i njegovim ministrima na konferenciji putem videolinka iz Camp Davida, nedaleko od Washingtona.

Američki predsjednik je započeo u ponedjeljak velike konsultacije o mogućnostima da se pomogne novoj iračkoj vladi u borbi protiv nasilja i da se stanovništvo snabdije neophodnim potrebama te ocijenio da je preuranjeno govoriti o američkom povlačenju iz Iraka.

Glasnogovornik Bijele kuće potvrdio je iznenadnu posjetu predsjednika Busha Iraku.

Bush je tajno otputovao u ponedjeljak navečer u 21 sat po lokalnom vremenu helikopterom iz Camp Davida do zračne luke Andrews, blizu Washingtona, odakle je poletio avionom za Bagdad.