Svijet
0

Bush se izvinio zbog zlostavljanja iračkih zatvorenika

NINA
Američki predsjednik George W. Bush jučer se, na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, koju je održao zajedno s jordanskim kraljem Abdilahom II, izvinio zbog zlostavljanja američkih vojnika nad iračkim zatvorenicima i na poniženja koje se pretrpjele njihove porodice.

Bush je na konferenciji kazao da će počinitelji biti predani sudu i da postupci tih ljudi ne predstavljaju vrijednost Sjedinjenih Država.

Kako javlja NINA, jordanski kralj nakon razgovora s Bushom na sve gleda optimističnije, i naglasio je da je Bush prvi predsjednik koji je iznio zamisao o stabilnoj i neovisnoj palestinskoj državi i prvi koji je primijenio sistem, mirovne smjernice, koji omogućuje da se to i ostvari.

Bush je naglasio da SAD i dalje zagovara stvaranje palestinske države koja bi živjela u miru pored Izraela i da uskoro namjerava poslati pismo palestinskom premijeru Ahmedu Koreiju u kojem bi mu objasnio svoja stajališta o bliskoistočnom mirovnom procesu. Tim pismom bi trebao odgovorio na nezadovoljstvo arapskog svijeta koje je izbilo nakon što je podržao Sharonov plan razdvajanja.