Svijet
0

Bush se izborio za još četiri godine u Bijeloj kući

NINA
Predsjednik SAD-a George Bush izborio se za još četiri godine u Bijeloj kući pobijedivši demokratskog senatora Johna Kerryja.

"Čestitam, predsjedniče”, izjavio je senator Massachusettsa u kratkom telefonskom razgovoru između ta dva dužnosnika.

Pobjeda je omogućila Bushu da nastavi s ratom u Iraku i s jakim oporezivanjem u matičnoj državi te najvjerovatnije šansu da imenuje jednog ili više sudaca u Vrhovni sud. Također će predsjedati republikanskom većinom u američkom Kongresu. Republikanci su dobili četiri mjesta u Senatu i najvjerojatnije će dobiti još jedno.

Dvadeset elektorskih glasova iz Ohija pridodano je na Bushev skor za ukupnih 274 glasa, što je za četiri više nego što mu je bilo potrebno za pobjedu nad Kerryjem.

Dužnosnici u štabu za prebrojavanje glasova su komentarisali njihov razgovor. Demokratski izvor je naveo da je Bush nazvao Kerryja dostojnim, teškim i časnim suparnikom. Kerry je rekao Bushu da je zemlja previše podijeljena, a Bush se složio s tom konstatacijom. “Moramo uraditi nešto po tom pitanju”, rekao je Kerry.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan je izjavio da je Bush rekao Kerryju sljedeće: “Mislim da si bio izvanredan i častan suparnik”.