Svijet
0

Bush šalje u Irak 21.500 dodatnih vojnika

FENA
Američki predsjednik George W. Bush objavit će u srijedu navečer slanje u Irakoko 21.500 dodatnih američkih vojnika, u cilju izbjegavanja haosa u toj zemlji, saopćili su zvaničnici.

Oko 4.000 dodatnih marinaca bit će raspoređeno u provinciji Anbar a oko 17.500 vojnika u glavnom iračkom gradu u operacijama sigurnosti, precizirali su zvaničnici.

Bush bi trebao, u svom televizijskom govoru iz Bijele kuće oko 21 sat po lokalnom vremenu, da predoči svoju novu strategiju u Iraku.

On će također zatražiti oko milijardu dolara za uspostavljanje ekonomije, civilnog društva, infrastruktura i pravosudnog sistema u Iraku opustošenom ratom, precizirali su ti zvaničnici tražeći da ostanu anonimni, javlja AFP.

Međutim, predsjednik će se vjerovatno suočiti s priličnim poteškoćama u pridobivanju javnosti za svoj plan. Većina demokrata protivi se ideji o slanju američkih vojnih pojačanja u Irak premda su podijeljeni po pitanju što bi trebalo učiniti. Senator iz Massachusettsa, Edward Kennedy, izjavio je da bi Kongres - prije upućivanja dodatnih snaga u Irak - trebao odobriti takav plan: "Povijesno gledano, Kongres ima mogućnost kontrole finansiranja vojnih snaga te bi se predsjednik prije upućivanja američkih vojnika u irački građanski rat trebao obratiti Kongresu te zatražiti odobrenje misije." Većina anketa pokazuje da se Amerikanci protive povećanju broja američkih snaga u Iraku. John Mueller, stručnjak za javno mnijenje pri sveučilištu Ohio kaže da će predsjednik Bush teško 'preokrenuti' takvo raspoloženje američke javnosti:

"Ne znam kako će ih uvjeriti. Možda i uspije, ali to svakako neće naići na veće odobravanje. U proteklih godinu, dvije, možda i tri, vijesti iz Iraka bile su u pravilu loše. Mislim da je pesimizam vrlo raširen - to se očitovalo i na kongresnim izborima."

Will Marshall iz Instituta za progresivnu politiku kaže: "Građani ne vjeruju da administracija predsjednika Buha ima plan za uspjeh u Iraku, ali isto tako ne podržavaju ideju o trenutnom povlačenju i odustajanju od odgovornosti koju imamo prema Iračanima, kao i našim nacionalnim interesima." Takvo proturječno raspoloženje očituje se i u nedavnoj anketi televizije CBS-a: 72 posto anketiranih ne slaže se s predsjednikovom politikom u Iraku. No svega 21 posto podržava ideju trenutnog povlačenja američkih snaga iz te zemlje, prenio je Glas Amerike.