Svijet
0

Bush: SAD radi sve unutar zakona kako bi se zaštitili Amerikanci

FENA
Predsjednik George W. Bush kazao je da Sjedinjene Države rade sve unutar zakona kako bi zaštitile Amerikance od terorističkih prijetnji.

Govoreći u četvrtak u Bijeloj kući, predsjednik nije direktno spomenuo novinski izvještaj o tajnom prikupljanju podataka o telefonskim pozivima desetaka miliona amerikanaca.

Bush je rekao da je privatnost u vladinim naporima “vatreno” čuvana. On je rekao da Sjedinjene Države ne miniraju, niti se poigravaju s osobnim životima običnih Ameriknaca, niti vlada prisluškuje domaće telefonske pozive bez odgovarajućeg odobrenja. Također je rekao da su odgovarajući članovi Kongresa informirani o tome šta njegova administracij radi.

Senator Patrick Leahy, demokrat iz Vermonta, ljutito je reagirao, rekavši je Kongres bez ikakvog pitanja spreman da odobri sve što stiže od administracije predsjednika Busha. On je izrazio svoje zgražavanje činjenicom da članovi Kongresa iz novina treba da saznaju šta se dešava.

Reakcije su usljedile nakon što je američki list USA Today naveo da je Nacionalna agencija za sigurnost tajno sakupljala podatke o telefonskim razgovorima miliona Amerikanaca koristeći se podacima triju najvećih telefonskih kompanija u zemlji.

List navodi da se agencija koristila informacijama kompanija AT&T, Verizon i Bell South, za koje se navodi da rade na ugovor s Nacionalnom agencijom za sigurnost. Ove tri kompanije pružaju telefonske usluge za preko 200 miliona potrošača u SAD-u.

List New York Times je prošlog decembra obznanio da je predsjednik Bush ovlastio Nacionalnu agenciju za sigurnost da prisluškuje međunarodne pozive i e-mail poruke između ljudi u SAD-u i osumnjičenih terorista u inozemstvu.

U međuvremenu je američko ministarstvo pravde saopćilo da je odustalo od istrage o vladinom programu prisluškivanja u zemlji jer njegovi istražitelji nisu mogli dobiti odobrenje o pitanju sigurnosti od Nacionalne agencije za sigurnost.

U pismu poslanom u srijedu demokratskom predstavniku u Kongresu Maurice Hincheyu iz New Yorka, odjel ministarstva za profesionalnu odgovornost, navodi da je Nacionalna agencija za sigurnost dan prije odbila njihove zahtjeve za odobrenje. Ured navodi da je takve zahtjeve upućivao od januara.

Ministarstvo pravde je istraživalo ulogu vlastitih advokata u odobravanju programa prisluškivanja u zemlji kojim se dozvoljava prisluškivanje međunarodnih telefonskih poziva i nadgledanje e-mail poruka između osoba u SAD-u i osumnjičenih terorista u inozemstvu, i to sve bez odobrenja suda.

Bushova administracija, prenosi VOA, navodi da se program isključivo fokusira na osobe za koje se vjeruje da imaju veze s terorističkom mrežom Al-Qaida.