Svijet
0

Bush: SAD neće početi povlačenje iz Iraka

NINA
Američki predsjednik George Bush demantovao je vijesti da njegova zemlja i Velika Britanija namjeravaju do sredine 2006. povući veći dio svojih vojnika iz Iraka.

Tajni dokument vlade u Londonu koji je u nedjelju objavio tamošnji list Mail on Sunday, predviđa da Sjedinjene Američke Države smanje svoje snage sa sadašnjih 140.000 na 66.000 vojnika, a Velika Britanija s 8.500 na 3.000 vojnika.

"Naš plan se može ovako sažeti: kada Iračani ojačaju, mi ćemo se povući", kazao je predsjednik Bush u govoru na akademiji Federalnog istražnog biroa (FBI) u mjestu Quantico u saveznoj državi Virginia.

Bush je istaknuo da će SAD nastaviti napadati teroriste u svijetu, ocjenjujući da je njihov napad na London u kojem je poginulo više od 50 ljudi, a oko 700 ranjeno, atak na civilizirani svijet.

"Teroristi znaju da nas ne mogu pobijediti na bojnom polju. Jedini način na koji teroristi mogu pobijediti jeste ako izgubimo živce. To se neće dogoditi za vrijeme mog mandata", kazao je Bush.

Bush, koji je u četvrtak kada su teroristi napali London bio na summitu Grupe G8 - sedam najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije - u škotskom mjestu Gleneagles, naveo je da još nije jasno ko je odgovoran za napad, ali da je jasno da je međunarodna teroristička mreža al-Qaida oslabljena.

"Napad na London bio je napad na civilizirani svijet i civilizirani svijet je ujedinjen u svojoj odlučnosti da ne odustane od antiterorističke borbe", istaknuo je Bush, te dodao "mi ćemo braniti našu slobodu".

Pohvalivši stanovnike Londona zbog hrabrosti i prisebnosti koju su pokazali prilikom napada terorista, Bush je ocijenio da grad koji se suprotstavio nacistima u Drugom svjetskom ratu neće ustuknuti pred teroristima.

Bush, koji se suočava s oštrim kritikama u američkoj javnosti zbog rata u Iraku, istaknuo je da je "širenje slobode" na Bliskom istoku jedini način da se pobijede islamski ekstremisti.

"Kada demokracija, prosperitet i nada budu cvjetale na Bliskom istoku, teroristi će izgubiti svoje sponzore. Oni će izgubiti svoje regrute. Izgubit će nadu da će tu regiju pretvoriti u bazu za napad na Ameriku i njene saveznike", zaključio je američki predsjednik.