Svijet
0

Bush razgovarao s Brownom, Sarkozyjem i Berlusconijem

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik George W. Bush razgovarao je u utorak o svjetskoj finansijskoj krizi s francuskim, britanskim i talijanskim liderima, naglasivši nužnost suradnje, objavila je Bijela kuća.

Predsjednik Bush je ocijenio izuzetno značajnim da "svako od njih bude na istoj talasnoj dužini", javila je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

Ovi razgovori Busha s britanskim premijerom Brownom, francuskim predsjednikom Sarkozyjem i talijanskim premijerom Berlusconijem uslijedili su prije sastanka ministara finansija G7 u petak u Washingtonu.

"Želimo se uvjeriti da smo svi na istoj talasnoj dužini kako bi taj susret ovdje bio efikasan", rekla je glasnogovornica, dodavši da bi Bush uskoro trebao razgovarati i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Na pitanje da li američki predsjednik podržava Sarkozyjev poziv na hitan sastanak dužnosnika G8, Perino je odgovorila "predsjednik je otvoren", ali njegov "prioritetan cilj je susret G7".

"Bush govori o raznim mjerama koje SAD poduzima kako bi uspostavio tržišnu stabilnost, kao i značaj za sve zemlje da zajednički rade u cilju koordiniranja naših akcija radi iznalaženja rješenja", rekla je Perino.