Svijet
0

Bush razgovarao o financijskoj krizi s Brownom, Merkel i Sarkozyjem

FENA
Američki predsjednik George W. Bush razgovarao je u utorak s britanskim, francuskim i njemačkim liderima o suočavanju sa svjetskom financijskom krizom, saopćila je Bijela kuća.

Bush je je razgovarao s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, britanskim premijerom Gordonom Brownom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Telefonski razgovori su se odnosili na "ulaganje napora u koordinaciju u vezi s financijskom situacijom", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino, prenio je AFP.

Američki predsjednik je u utorak najavio nove konkretne mjere iz plana za spašavanje banaka sa 700 milijardi dolara koji je 3. oktobra usvojio američki Kongres, dok su se Evropljani u subotu dogovorili o planu za masovnu pomoć financijskom sektoru u eurozoni.

Bush je saopćio da će američka administracija upotrijebiti jedan dio ove sume da uđe u kapital nekih banaka.

Diplomatski savjetnik Nicolasa Sarkozyja Jean-David Levitte je izjavio da je američki predsjednik obavijestio Sarkozyja detaljno o dodacima na američki plan.

"Predsjednik republike pozdravlja ove dodatne i dobrodošle mjere", dodao je on.

Što se tiče prijedloga francuskog predsjednika da se organizira vanredni samit lidera grupe sedam najrazvijenijih zemalja, glasnogovornica Dana Perino je kazala: "Mislim da ćemo u budućnosti vidjeti da li možemo organizirati takvo nešto."

"Predsjednik Bush je otvoren za skup na nivou šefova država", dodala je ona.