|

Bush razgovarao o financijskoj krizi s Brownom, Merkel i Sarkozyjem

Bush razgovarao o financijskoj krizi s Brownom, Merkel i Sarkozyjem
0
F
FENA
14.10.2008. u 21:07
2
komentara
0

dijeljenja
Bush razgovarao o financijskoj krizi s Brownom, Merkel i Sarkozyjem
Američki predsjednik George W. Bush razgovarao je u utorak s britanskim, francuskim i njemačkim liderima o suočavanju sa svjetskom financijskom krizom, saopćila je Bijela kuća.
Bush je je razgovarao s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, britanskim premijerom Gordonom Brownom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Telefonski razgovori su se odnosili na "ulaganje napora u koordinaciju u vezi s financijskom situacijom", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino, prenio je AFP.

Američki predsjednik je u utorak najavio nove konkretne mjere iz plana za spašavanje banaka sa 700 milijardi dolara koji je 3. oktobra usvojio američki Kongres, dok su se Evropljani u subotu dogovorili o planu za masovnu pomoć financijskom sektoru u eurozoni.

Bush je saopćio da će američka administracija upotrijebiti jedan dio ove sume da uđe u kapital nekih banaka.

Diplomatski savjetnik Nicolasa Sarkozyja Jean-David Levitte je izjavio da je američki predsjednik obavijestio Sarkozyja detaljno o dodacima na američki plan.

"Predsjednik republike pozdravlja ove dodatne i dobrodošle mjere", dodao je on.

Što se tiče prijedloga francuskog predsjednika da se organizira vanredni samit lidera grupe sedam najrazvijenijih zemalja, glasnogovornica Dana Perino je kazala: "Mislim da ćemo u budućnosti vidjeti da li možemo organizirati takvo nešto."

"Predsjednik Bush je otvoren za skup na nivou šefova država", dodala je ona.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...