Svijet
0

Bush Putinu: Hladni rat je završen

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush rekao je, na samitu NATO - Rusija u petak u Bukureštu, svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu da je "hladni rat završen", izjavio je španski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos.

"Bush je rekao "hladni rat je završen", rekao je Moratinos novinarima po izlasku sa sastanka Vijeća NATO - Rusija, održanog u sjedištu rumunskog parlamenta.

Prema Moratinosu, Putin je, ipak, pokazao "volju za dijalogom", posebno u rješavanju razlika između NATO-a i Rusije o pitanjima kao što su proširenje Saveza, Kosovo te Sporazum o razoružanju konvencionalnih snaga u Evropi (FCE).

"Putin je došao s duhom za pokretanje dijaloga. On je rekao da su mehanizam i instrumenti Vijeća NATO - Rusija korisni, da je to validan instrument u iznalaženju nove arhitekture sigurnosti za Evropu", dodao je Moratinos.

"Postoje razlike kao što je Ugovor o konvencionalnim snagama u Evropi, politika proširenja NATO-a, a naročito njegova dinamika", nastavio je španjolski ministar, smatrajući da je "Putin pružio ruku za rješenje tih problema konstruktivnim putem".

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je zadovoljstvo "vrlo otvorenim i konstruktivnim" dijalogom koji je imao s čelnicima NATO-a i pored velikih razlika.

"Današnji dijalog je bio vrlo otvoren, vrlo konstruktivan", rekao je ruski predsjednik na konferenciji za štampu nakon susreta. "Moji kolege su pokazali iskrenost. Razmatrali smo jako otvoreno sva pitanja i kompromisni duh je uvijek prevagnuo", rekao je on.

"Namjeravamo razvijati suradnju", rekao je on, nakon što je iznio neke sektore na kojima dvije strane već surađuju. On je posebno naveo sporazum zaključen nešto ranije u petak, koji će omogućiti NATO-u da dovršu tranzit neborbene opreme do svojih trupa u Afganistanu.

Međutim, on je kritikovao odluku NATO-a o priključenju Ukrajine i Gruzije Atlantskom savezu jednoga dana.

"Dolazak moćnog bloka na naše granice smatrat će se u Rusiji direktnom prijetnjom po našu sigurnost", zaključio je Putin.