Svijet
0

Bush prvi put na skupu Udrženja za progres crnaca

FENA
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George W. Bush prvi put se obratio Nacionalnoj udruzi za progres crnaca (NAACP), piše u petak New York Times.

On to, podsjeća ovaj list, nije učinio pet godina, a prvi je predsjednik nakon Herberta Hoovera koji je odbio direktni poziv da bude govornik na godišnjem skupu ovog udruženja.

"Smatram tragedijom da je stranka Abrahama Lincolna zanemarila svoje povijesne veze s afroameričkom zajednicom", navodi riječi američkog predsjednika njujorški list.

"Predugo je moja stranka otpisivala Amerikance afričkog porijekla kao glasače, i mnogi su od tih glasača otpisivali Republikansku stranku", dodao je.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Predsjednik Bush je na izborima 2004. godine dobio samo 11 posto glasova crnaca, I do njegova govora dolazi u vrijeme kad republikanci, konkretno predsjednik Republikanske stranke Ken Mehlman, pokušavaju zadobiti crnačko glasačko tijelo.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow odbacio je spekulacije da je govor predsjednika Busha u službi stranačke politike u izbornoj godini.

Nakon prošlogodišnjeg uragana Katrina mnogi su čelnici ove zajednice kritizirali republikansku administraciju, nazivajući je rasističkom, da je presporo reagirala na ovu elementarnu katastrofu, jer su mnogi koji su tada ostali bespomoćni bili Amerikanci afričkog porijekla, piše New York Times.