Svijet
0

Bush promovirao program borbe protiv malarije u Tanzaniji

FENA
Američki predsjednik George Bush u ponedjeljak je dijelio mreže protiv komaraca u bolnici na ruralnom sjeveru Tanzanije, rekavši kako su Sjedinjene Države dio međunarodnih napora na pružanju dodatnih sredstava kako bi se zaštitilo svako dijete ispod pet godina života u toj istočnoafričkoj zemlji.

"Patnja izazvana malarijom je nepotrebna i svaka smrt izazvana malarijom je neprihvatljiva. To je neprihvatljivo ljudima u Sjedinjenim Državama, koji vjeruju da je svaki ljudski život dragocjen i da je moć da se spasi život moralna obaveza koja dolazi uz to", izjavio je Bush.

Bush je u 2005. lansirao plan da se dramatično smanji broj smrtnih slučajeva od malarije u subsaharskoj Africi, najteže pogođenoj regiji na svijetu. Više od 80 posto slučajeva malarije u svijetu desi se tu. Bolest je ubila najmanje milion beba i djece ispod pet godina starosti. Američki Kongres do sada je uložio 425 miliona dolara u Bushov petogodišnji program vrijedan 1,2 milijardi dolara, koji je pomogao više od 25 miliona ljudi.

Samo u Tanzaniji, malarija ubije oko 100.000 ljudi godišnje. Bush je izjavio da tako golemi gubitak života neće biti tolerisan.

"To je neprihvatljivo i za ljude ovdje u Africi koji gledaju kako im se porodice razaraju i ekonomije sakate", izjavio je Bush.

Bush je objavio da SAD i Tanzanija, u parterstvu sa Svjetskom bankom i Globalnim fondom, planiraju podijeliti 5,2 miliona besplatnih mreža protiv komaraca u Tanzaniji u šest mjeseci. To je dovoljno, kazao je, da se obezbijedi po jedna mreža za svako dijete u dobi između jedne i pet godina u Tanzaniji.

U svakom djelu bolnice, žene su spontano grlile američkog predsjednika, koji je popularan u Tanzaniji zbog napora njegove administracije u pružanju pomoći u borbi protiv bolesti.