Svijet
0

Bush: Promjene na Kubi - prazne geste

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George W. Bush kritizirao je u srijedu novog kubanskog čelnika Raula Castra zbog praznih reformskih poteza kojima je građanima omogućio kupnju elektronskih aparata, i pozvao ga da umjesto toga oslobodi političke zatvorenike i započne proces mirnih demokratskih reformi.

"Režim čini prazne geste kao tobožnje reforme, ali Kubom i dalje vlada ista skupina koja ugnjetava kubanski narod gotovo pola stoljeća", rekao je Bush u govoru na skupu Vijeća Amerika, međunarodnoj poslovnoj skupini sa sjedištem u Washingtonu.

Bush je kazao da je u utorak putem videoveze razgovarao s trojicom vodećih kubanskih disidenata u Havani. "Sve dok se ne promijeni način na koji kubanska vlada tretira svoj narod, nema nikakvih promjena", rekao je Bush.

"Kuba neće postati napredna samo ublažavanjem ograničenja na prodaju proizvoda građanima koje si prosječni Kubanci ne mogu priuštiti. Kubanski vlastodršci moraju početi proces mirnih demokratskih promjena", naglasio je Bush.

On je istaknuo da SAD neće promijeniti svoju politiku prema Kubi dok god ne budu oslobođeni politički zatvorenici, dok se ne održe slobodni i pošteni izbori te dok se ne budu poštivala ljudska prava.

Državna tajnica Condoleezza Rice je na skupu organizacije "Council of the Americas", pozvala kubanski režim da ukloni strah iz političkog života zemlje.

"Kubanski režim mora pokazati da ima povjerenja u sebe i svoj narod i prestati koristiti tajnu policiju za kontrolu političkih stajališta. Režim mora ukloniti faktor straha iz političkog života Kube", rekla je Rice.

SAD od 1962. godine, prenosi Hina, provode gospodarski, trgovinski i finansijski embargo prema Kubi.