Svijet
0

Bush: Primjeri iz historije dokazuju da je irački rat ispravan

FENA
Američki predsjednik George Bush želi da njegova nacija kojoj ističe strpljenje prema iračkom ratu zauzme historijski stav, poredeći ga s američkim angažmanom u Aziji koji je izgubio narodnu podršku ali se na kraju pokazao ispravnim i doveo je do trajnog mira.

"Ideali i interesi koji su naveli Ameriku da pomogne Japanu da pretvori poraz u demokratiju isti su kao i oni koji su nas rukovodili da se angažujemo u Afganistanu i Iraku", navodi se u Bushovom govoru koji će u srijedu održati veteranima stranih ratova, javio je AP.

"Vojna strategija koja je odbila da se Južnokorejci predaju svom totalitarnom susjedu pomogla je usponu azijskog tigra i model je za zemlje u razvoju širom svijeta, uključujući i Bliski istok", navodi Bush u govoru.

Bush često koristi historijska poređenja kada traži strpljenje prema Iraku, ali se savjetnici Bijele kuće nadaju da će konkretno usmjeravanje na Aziju uvjeriti skeptike da preispitaju svoj položaj prema Iraku i da ne budu zavedeni svakodnevnim nasiljem i nazatcima u toj zemlji.

Bush je čak pomenuo i Vijetnam kao priču koja ukazuje na oprez kada se danas traži povlačenje trupa.

"Tri decenije kasnije vodi se legitimna debata o tome kako smo ušli u vijetnamski rat i kako smo izašli iz njega. Kakva god vaša pozicija u toj debati bila, jedino nepogrešivo naslijeđe Vijetnama je da je da je cijena američkog povlačenja plaćena patnjama miliona nevinih civila čije su agonije uvele u riječnik nove pojmove kao što su "ljudi iz čamaca", logori za doobrazovanje" i "polja smrti", izjavio je Bush.