Svijet
0

Bush: Prijevremeno povlačenje iz Iraka ojačalo bi Iran

FENA
U pokušaju ojačavanja podrške nepopularnom ratu, predsjednik SAD-a George W. Bush je upozorio na regionalni haos do kojeg bi došlo ukoliko Amerika napusti Irak prije nego što se iračka vlada sama bude mogla zaštititi.

Glavni razlog predsjednikove bojazni jest irački susjed Iran, koji prema vjerovanju predsjednika Busha, tajno razvija program nuklearnog oružja. Takvu tvrdnju Iran negira, izvještava VoA u četvrtak.

"Ništa se gore ne bi moglo dogoditi po svjetski mir od iranskog uvjerenja da Sjednjene Države nemaju volju i predanost pomoći mladoj demokratiji u Iraku da preživi. Odemo li prije nego li obavimo posao, nastat će haos, koji bi ohrabrio ne samo ekstremiste i radikale koji nam žele nauditi već i Iran. Ne želimo da dođe do utrke u nuklearnom oružju na Bliskom istoku", kazao je Bush.

Predsjednik SAD-a je političkim pristalicama u Pensilvaniji rekao da Iran ne samo da prijeti susjednim zemljama već i SAD-u. Iran pak tvrdi da je njegov nuklearni program namijenjen samo proizvodnji električne energije.

Iranski ministar vanjskih poslova Manuchehr Mottaki rekao je novinarima u Ujedinjenim narodima da će se njegova zemlja priključiti drugim regionalnim silama u osiguravanju stabilnosti jednom kada se koalicijske snage povuku iz Iraka.

"Ako strane snage napuste Irak, što će, vjerujemo, morati učiniti, zemlje regije, uključujući Iran, bit će u poziciji osigurati stabilnost u regiji. To je naš glavni politički cilj", kazao je Mottaki.

Predsjednik Bush dosad je izbjegao zakonsko utvrđivanje vremenskih okvira za povlačenje snaga iz Iraka. Opozicijski demokrati, koji imaju malu većinu u Kongresu, nisu uspjeli dobiti dovoljno glasova da bi nadjačali predsjednika.

No Bush se suočava s daljnjim protivljenjem javnosti ratu. Prema anketi televizije ABC i dnevnika Washington Post 68 posto Amerikanca protivi se načinu na koji on vodi rat. Predsjednik je izjavio da razumije stav građana.

"Ljudi su uznemireni jer vide smrt na svojim televizorima. I naši neprijatelji to razumiju i stoga poduzimaju spektakularne bombaške napade na nevine ljude", kazao je Bush i dodao da je jedan od ciljeva neprijatelja da potkopa odlučnost iračkih civila i Amerikanaca.