Svijet
0

Bush prepušta Iraku odluku o sudbini novinara

FENA
Foto: AFP/AL-ARABIYA/File
Foto: AFP/AL-ARABIYA/File
Američki predsjednik George W. Bush prepušta Iraku odluku o kažnjavanju ili pomilovanju novinara koji je bacio cipele na njega i ne osjeća nikakvu želju za osvetom, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

"Predsjednik vjeruje da je Irak suverena, demokratska zemlja, i da će pokrenuti odgovarajući postupak. Međutim, kao što sam već rekla, predsjednik ne osjeća nikakvu želju za osvetom nakon ovog incidenta", rekla je ona novinarima, koji su je pitali da li Bush smatra da novinar Mountazer al-Zaidi treba biti kažnjen.

"Ne osvrćemo se više na to", rekla je ona, iako slike koje su obišle cijeli svijet riskiraju da budu upravo one koje će pokazati kakva je bila zadnja posjeta predsjedsnika Busha Iraku.

Što se tiče eventualnog pomilovanja, "to mora biti u nadležnosti iračkoga premijera, a ja ne znam šta preporučuje njihov ustav o tom pitanju", rekla je Perino, javio je AFP.

Mountazer al-Zaidi prebačen je u utorak u bolnicu sa slomljenom rukom i rebrima, izjavio je njegov brat.

"On je prebačen u bolnicu Ibn Sina jer su mu slomljena rebra i ruka a zadobio je i povrede oka i noge", rekao je Durgham al-Zaidi.