Svijet
0

Bush predložio proračun za 2006.

NINA
Američki predsjednik George Bush uputio je danas Kongresu u Washingtonu prijedlog proračuna za fiskalnu 2006. u iznosu od 2,5 milijardi dolara.

U nacrtu proračuna za fiskalnu godinu koja počinje 1. oktobra 2005., predlaže se smanjenje izdvajanja za oko 155 vladinih programa, uključujući i podrške zemljama jugoistočne Europe za integraciju u euroatlantske strukture i razvoj demokracije, vladavine zakona i individualnih sloboda.

Ukupna svota predviđena za zemlje jugoistočne Europe u 2006. iznosi 382 miliona dolara, što je neznatno smanjenje u odnosu na prošlogodišnjih 392 miliona. Od tog novca Bosni i Hercegovini će pripasti oko 40 miliona dolara.

Od ostalih zemalja u regiji za pomoć Srbiji Crnoj Gori bit će izdvojeno 75 miliona, dok će za pomoć Kosovu biti izdvojeno oko 72 miliona dolara. Makedoniji će biti upućeno 39 miliona, Rumuniji 29, Albaniji i Bugarskoj po 29 te Hrvatskoj 15 miliona dolara.

Jedna od rijetkih oblasti za koju je predsjednik Bush zatražio povećanje u prijedlogu proračuna za 2006. jest odbrana, kojoj je namijenjeno 419, 3 milijardi dolara, ili 4,8 posto više u odnosu na ovu fiskalnu godinu.

Bush je zatražio i 18 miliona dolara za ministarstvo energetike za istraživanje na polju izrade nove "bunker bombe" s nuklearnom glavom, koja bi se koristila za razbijanje neprijateljskih objekata pod zemljom.

Dok republikanci hvale predsjednikov prijedlog, demokrati ističu da će se njime samo produbiti proračunski deficit od 427 milijardi dolara koji je već dostigao najveći iznos u povijesti SAD-a.