Svijet
0

Bush predložio generala Haydena za direktora CIA-e

FENA
General Michael Hayden
General Michael Hayden
Američki predsjednik George W. Bush odlučio je da predloži generala Michaela Haydena na mjesto direktora CIA-e, zamijenivši Portera Grassa, izjavio je u ponedjeljak na televiziji savjetnik predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley.

"General Hayden je izbor predsjednika Busha na čelu Centralne obavještajne agencije", rekao je Hadley na CNN kanalu.

Visoki dužnosnik Bijele kuće je naglasio kvalitete generala Haydena, trenutno zamjenika Johna Negropontea, koji nadzire sve američke obavještajne agencije, kako bi rukovodio CIA-om, čije je imenovanje izazvalo mnogobrojne kritike u Kongresu, uključujući i u redovima republikanske većine.

General Hayden je ustvari inicijator ilegalnih prisluškivanja vođenih na američkom tlu u okviru borbe protiv terorizma.

Neki od utjecajnih članova Kongresa hvale Haydena kao briljantnog kandidata koji odlično poznaje obaveštajnu djelatnost. Ipak, ima i zabrinutosti zbog činjenice da bi vojno lice došlo na čelo CIA-e koja je civilna organizacija. Upozorenje u tom smislu iznio je predsjedavajući odbora za obavještajnu djelatnost Predstavničkog doma, koji kaže da je s njim upoznao i Bijelu kuću.

Ukoliko Hayden bude imenovan i bude potvrđen od Senata, vojna lica bi bila na čelu svih vodećih američkih obavještajnih agencija, javlja Glas Amerike.