{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bush predlaže ograničavanje ispuštanja stakleničkih plinova

F
1.6.2007. u 03:09
0
0
Bush predlaže ograničavanje ispuštanja stakleničkih plinova
0
Bush predlaže ograničavanje ispuštanja stakleničkih plinova
Američki predsjednik George Bush predložio je da petnaest zemalja koje proizvode najviše stakleničnih plinova postave cilj do kraja 2008. godine o smanjivanju njihovog ispuštanja koje je povezano s globalnim zatopljavanjem.
Američki predsjednik je svoj prijedlog obznanio danas u govoru prije odlaska sljedeće sedmice na samit najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije u Njemačku. Očekuje se da će globalne klimatske promjene biti jedna od glavnih tema ovog skupa.

George Bush je izjavio kako želi da zemlje čije se ekonomije brzo razvijaju, uključujući Kinu i Indiju, budu među zemljama koje će postaviti nova ograničenja za ispuštanje stakleničnih plinova.

U svom je govoru George Bush pozvao druge zemlje na ukidanje carina i pristojbi na uvoz tehnologije za tzv. "čistu energiju".

Kao dodatak, američki je predsjednik pozvao i na 20 posto smanjivanja u potrošnji benzina tokom sljedećeg desetljeća, veće korištenje nuklearne energije i širu upotrebu automobila na hibridni pogon.

George Bush je izrazio želju da okupi čelnike nekoliko zemalja tokom sljedećih 18 mjeseci kako bi razmijenili ideje o čistoj energiji.

Američki predsjednik je također pozvao na veće korištenje obnovljivih i alternativnih izvora energije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: