Svijet
0

Bush pozvao na sjećanje i molitvu za žrtve napada 11. septembra

NINA
Povodom treće godišnjice terorističkih napada na SAD američki predsjednik George W. Bush je pozvao naciju na sjećanje i molitvu za žrtve tih napada i podsjetio na hrabrost američkih vojnika u borbi protiv terorizma koje je Amerika počela nakon napada.

On je pozvao građane SAD-a da ove dane obilježe komemoracijama, zvonima i večernjim molitvama uz paljenje svijeća. Bush je također pozvao i sve ljude u svijetu da s američkim narodom obilježe Dane molitve i sjećanja.

"Sjećamo se svih tih života koji su se završili prerano. Sjećamo se obitelji koje su ostale i nosile teret tuge. One su pokazale posebnu hrabrost”, rekao je Bush podsjećajući na tragediju koja se dogodila tog dana - na slike požara i na hrabrost spasilaca. Rekao je da SAD nakon terorističkih napada vodi "nepokolebljiv rat protiv terora i zla", odavši priznanje američkim vojnicima u prvim borbenima linijama na njihovoj hrabrosti.

"Oni su se odazvali velikom pozivu i naša nacija im je zahvalna za hrabrost, ljubav prema zemlji i posvećenost dužnosti", rekao je. Bush je odao priznanje i obiteljima vojnika na njihovoj žrtvi i izrazio nadu da će naći utjehu u vjeri i u činjenici da "njihovi voljeni služe povijesnom cilju - obrani zemlje i unaprjeđenju mira i slobode u svijetu".

Inače, službene procjene govore da je u uništenim zgradama Svjetskog trgovinskog centra i prije tri godine živote izgubilo oko 3.000 ljudi. Američka administracija je za taj zločin okrivila islamističku mrežu Al-Qaida koju predvodi Osama bin Laden.