Svijet
0

Bush pozvao na brzo okončanje krize u Zimbabveu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush razgovarao je u utorak s generalnim tajnikom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom o postizbornoj krizi u Zimbabveu, naglašavajući da ona traje suviše dugo i da je treba riješiti mirnim putem, saopćila je Bijela kuća.

Sjedinjene Države i Velika Britanija zatražili su od Vijeća sigurnosti UN-a da raspravlja ove sedmice o pogoršanju situacije u Zimbabveu, više od dvije sedmice nakon predsjedničkih izbora u toj zemlji.

"Predsjednik Bush je rekao (u telefonskom razgovoru s generalnim tajnikom UN-a) kako je važno da situacija u Zimbabveu bude riješena mirnim putem i uskoro. To isuviše dugo traje", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe, a prenio Reuters.

Bush je prošle sedmice pozvao zimbabveansku izbornu komisiju da brzo objavi rezultate predsjedničkih izbora koji "odražavaju volju naroda".

Vladajuća stranka u Južnoj Africi ANK je upozorila danas da je situacija u Zimbaveu porazna, što će imati negativne posljedice po cijeli jug Afrike.

Zimbabveanski opozicijski Pokret za demokratske promjene (MDC) pokušao je sudskim putem dobiti objavljivanje izbornih rezultata. Vrhovni sud je odbacio zahtjev MDC-a da izda nalog izbornoj komisiji da objelodani rezultate.

Komisija tvrdi da prebrojavanje glasova još nije završeno jer u subotu treba ponovo da budu prebrojani listići u 23 od ukupno 210 izbornih jedinica kako bi bila izbjegnuta svaka mogućnost greške.

Lider MDC-a Morgan Tsvangirai rekao je da isključuje mogućnost održavanja drugog kruga predsjedničkih izbora jer smatra da je u prvom krugu, održanom 29. marta, pobijedio svog protukandidata sadašnjeg šefa države Roberta Mugabea (84), koji je na vlasti već 28 godina.

Mugabeova Afrička narodna unija Zimbabvea - Patriotski front (ZANU-PF), međutim, tvrdi da nijedan kandidat nije osvojio dovoljan broj glasova za pobjedu u prvom krugu.

Situacija u Zimbabveu bi trebalo da bude u srijedu razmotrena na sastanku na visokom nivou Vijeća sigurnosti UN-a.