Svijet
0

Bush pozvao Kubance da rade na demokratskim promjenama

FENA
Američki predsjednik George Bush otvoreno je u četvrtak pozvao Kubance da rade na demokratskim promjenama u zemlji, nakon što je kubanski predsjednik Fidel Castro zbog bolesti privremeno prenio ovlaštenja na svog brata Raula.

Američki predsjednik je obećao punu i bezuvjetnu američku podršku svima koji traže demokratiju na Kubi.

"SAD apsolutno obećavaju podršku težnjama kubanskog naroda ka demokratiji i slobodi. Mi smo više puta rekli da kubanski narod zaslužuje da živi u slobodi", istakao je Bush.

"Pozivam kubanski narod da radi na demokratskim promjenama na otoku", navedeno je u izjavi američkog predsjednika.

"Mi ćemo vas podržati u vašem naporu da uspostavite prijelaznu vladu na Kubi, privrženu demokratiji, i obratit ćemo pažnju na one u sadašnjem kubanskom režimu koji opstruiraju vašu želju za slobodnom Kubom", naglasio je Bush.

"Sjedinjene Države su apsolutno predane u podršci svim Kubancima koji čeznu za demokratijom i slobodom. Mi smo nekoliko puta ponavljali naše stajalište da kubanski narod zaslužuje živjeti u slobodi", rekao je Bush.

Ovo je jasna referencija na ranije izražen stav Washingtona da neće podržati vladu na čelu sa Raulom Castrom, primjećuje Reuters.

Ovaj Bushov javni poziv sigurno će razljutiti kubansku Komunističku partiju, koja odavno optužuje SAD da se miješa u kubanske poslove, podsjeća britanska agencija.

Vezani članci