Svijet
0

Bush pozvao Kongres da donese zakone o finansiranju rata

FENA
Američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak je pozvao Kongres da u sljedeće dvije sedmice, do pauze za božićne blagdane, donese zakone o finansiranju rata u Iraku, obavještajnom nadzoru, poreznim olakšicama, poljoprivrednim subvencijama i druge.

"Kongres se jutros vratio s dvosedmične pauze za Dan zahvalnosti (Thanksgiving). Imaju samo dvije sedmice prije nego ponovno napuste grad. To stvarno nije puno vremena da se prione na gotovo godinu dana nedovršenih poslova", poručio je Bush demokratskom Kongresu.

Podsjećajući da admistracija od februara Kongresu podnosi zahtjeve za finansiranje rata protiv terorizma, Bush je u izjavi za novinare kazao da se kraj 2007. godine brzo približava, te pozvao kongresnike da "iskoriste preostalo vrijeme kako bi podržali američke jedinice, zaštitili građane, spriječili štetni rast poreza i odgovorno finansirali vladu".

Nadmetanje između republikanske administracije Georgea W. Busha i Kongresa koji kontroliraju demokrati zaoštrava se s približavanjem izborne 2008. godine, a u njegovu je središtu i dalje rat u Iraku, gdje Kongres nastoji iznuditi promjenu politike, uvjetujući ratno finansiranje odredbom o povlačenju američkih snaga.

Bush je najavio da će ponovno staviti veto na zakon koji bi sadržavao takve odredbe. "Ako mi pošalju neodgovoran zakon, je ću staviti veto", kazao je.

On je podsjetio na upozorenja ministra odbrane Roberta Gatesa i dužnosnika Pentagona da će, ukoliko Kongres hitno ne odobri sredstva, morati početi s otpuštanjem 100 hiljada civilnih osoba na radu u vojsci, te da će kopnena vojska ostati bez sredstava za operacije i održavanje u februaru 2008., a marinski korpus u martu, prenijela je Hina.

Kongresnik Rahm Emanuel, predsjednik kluba zastupnika Demokratske stranke u Predstavničkom Domu Kongresa, u saopćenju je odbacio Bushove prioritete.

"Gospodarstvo u opadanju ostavlja američkim obiteljima borbu na kućnom frontu, dok hiljade američkih vojnika riskiraju živote na bojištu. Jutros je predsjednik pozvao Kongres da odobri planove za nastavak istoga. 'Status quo' možda je prihvatljiv za predsjednika, no ovaj Kongres insistira na novom smjeru", istaknuo je Emanuel.

Osim zahtjeva da se odobri više od 200 milijardi dolara za ratove u Iraku i Afganistanu u fiskalnoj 2008. godini, Bush je zatražio da Kongres prihvati novelirani zakon o inozemnom obavještajnom nadzoru (FISA), zakon o poljoprivrednim subvencijama, državnom zdravstvenom osiguranju za djecu (SCHIPO) vrijedan 35 milijardi, te produlji važenje zakona o poreznim olakšicama (ATM), kako bi se spriječilo da oko 20 milijuna poreznih obveznika iskusi porast poreza od oko 2.000 dolara u ovoj godini.