Svijet
0

Bush pozvao Evropu da se više angažira u Afganistanu i Iraku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik George Bush, koji je stigao u Francusku u okviru oproštajne evropske turneje, pozvao je sinoć Evropu da se više angažira u Afganistanu i Iraku.

Američki predsjednik je stigao u dvodnevnu posjetu "svom prijatelju", francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, u društvu supruge Lore.

Bush, kome je ostalo šest mjeseci do odlaska iz Bijele kuće, održao je govor u sjedištu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, u kome je istakao da ništa ne može da uništi francusko-američko prijateljstvo.

"Novija historija je pokazala da ni jedan nesporazum ne može da naudi dubokim vezama koje postoje između naših naroda", rekao je Bush.

Sarkoziyjev dolazak na vlast doveo je do otopljavanja veza dvije zemlje, poslije tenzija do kojih je došlo zbog neslaganja tadašnjeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca sa američkim napadom na Irak 2003. godine.

Bush je pozvao evropske zemlje da urade više u borbi protiv terorizma u Afganistanu i Iraku, pozdravljajući odluku Francuske da pošalje dodatne trupe u Afganistan.

Američki predsjednik je rekao i da Iran ne smije da se snabdije nuklearnim oružjem.

Na poziv Komunističke partije i partija ekstremne ljevice, oko 1.000 demonstranata je tokom večeri protestiralo u centru Pariza zbog dolaska američkog predsjednika.

Demonstranti su uzvikivali: "Bush, go home!" I "Bush ubica, Sarkozy saučesnik!".