Svijet
0

Bush pozvao Browna i traži jake odnose

FENA
Američki predsjednik George W. Bush pozvao je u srijedu novog britanskog premijera Gordona Browna telefonom i čestitao mu, te su dvojica dužnosnika izrazili želju da sada "tijesno surađuju", saopćila je Bijela kuća.

"Predsjednik Bush je pozvao premijera Browna i čestitao mu na dužnosti premijera", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe. "Predsjednik je izrazio zadovoljstvo što će tijesno surađivati s Brownom", rekao je on.

"Dvojica dužnosnika su potvrdili tijesne veze između SAD-a i Velike Britanije i dogovorili se da nastave jaku suradnju", rekao je on.

Prema Bijeloj kući, predaja ovlasti u Londonu je bila izvanredna prilika za nju da podsjeti na "izvanredne odnose" koje je Bush imao s njegovim prethodnikom Tonyjem Blairom.

Predaja ovlasti je izazvala mnogobrojne analize o budućim odnosima između Browna i Busha i Londona i Washingtona.

Blair je bio glavni Bushov saveznik u ratu u Iraku, i to do te tačke da su ga nazvali "pudlicom" američkog predsjednika. Blair je skupo platio to savezništvo kod javnog mnijenja Britanaca.

Međutim, drugi glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow je naglasio da Bush namjerava kasnije započeti nove odnose s Brownom.

"Da, vjerujem da se može tako reći" rekao je Snow novinarima.