Svijet
0

Bush pozvao Abasa i Olmerta u Bijelu kuću

FENA
Samo 24 sata nakon što je osigurao sporazum između izraelskog i palestinskog lidera da se nastave dugo zakočeni mirovni pregovori, američki predsjednik George Bush pozvao je dvojac u Bijelu kuću da cermonijalno inaugurira svoje prve zvanične direktne pregovore u sedam godina.

Nastavljajući s intenzivnom diplomatijom koja je dovela do zajedničkog izraelsko-palestinskog sporazuma u Annapolisu o pokretanju novog kruga razgovora, Bush planira da se odvojeno sastane s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom kako bi ih okupio na podnevnom zasjedanju i objavio da su razgovori zvanično u toku, javio je AP.

Nakon što je sastanak prevazišao mala očekivanja u konferenciju u Annapolisu i jaku skepsu, zvaničnici Bushove administracije sijali su od oduševljenja.

"Predsjednik Bush pozvao ih je obojicu u Bijelu kuću da inauguriraju te pregovore, i dvije strane su se složile da će se vratiti u regiju, sastat će se 12. decembra i nastaviti s procesom", izjavila je novinarima u utorak navečer američka državna tajnica Condoleezza Rice

Bush je, skupa s Rice, ranije izradio zajednički "memorandum o razumijevanju" između Izraelaca i Palestinaca, koji su do posljednjeg trena ostali podijeljeni oko detalja njihove izjave.

Ali, uz migove američke strane, Olmert i Abas - dvojica lidera u nezavidnom položaju i s krhkim mandatom da osiguraju mir - poručili su međunarodnim sponzorima i skeptičnim arapskim susjedima da su spremni za teško cjenkanje oko nezavisne palestinske države u 14 mjeseci koliko je Bushu ostalo na položaju.

"Ovo je početak procesa, ne njegov kraj", izjavio je Bush nakon što je pročitao upravo dovršeni tekst izjave za koji će trebati sedmice pregovora i postavlja tek mutne obrise razgovora koji će uslijediti.

"Obećavam uložiti napore tokom mog predsjedničkog mandata da ću učiniti sve što je u mojoj moći kako bih vam pomogao u ostvarenju tog ambicioznog cilja", poručio je Bush Abasu i Olmertu dok su njih trojica stajala u Memorijalnoj sali Američke pomorske akademije u Annapolisu.

"Lično se obavezujem da ću podržati vaš rad s resursima i riješenošću američke vlade", izjavio je Bush.